Lloyd Austin, USA:s försvarsminister, hoppas att den störtande kinesiska raketen hamnar i havet. Foto: TT

Prognosen: Då störtar kinesiska raketen

Uppdaterad
Publicerad

Redan i helgen kan den 20 ton tunga kinesiska raketen The Long March 5B störta mot jorden – men ingen vet var.

Risken finns för att skrot träffar bebodda områden, men Sverige ser ut att klara sig.

Den 29 april sköts raketen upp i rymden från Kina med byggmaterial till landets egna rymdstationsprojekt.

Sedan dess har den obehindrat sjunkit mot jorden och befinner sig nu i en låg omloppsbana runt jorden. Det stod klart i veckan att raketen kommer göra ett okontrollerat inträde i jordens atmosfär.

Enligt färska prognoser från ryska och amerikanska rymdmyndigheter väntas raketen nå atmosfären mellan lördag och söndag, någonstans över indiska oceanen. Det mesta av den lär brinna upp men det finns en risk för att delar av raketen når jordytan intakta.

Enligt tidigare uppskattningar skulle raketen slå ner under måndagen.

Läs mer: 20 ton raket utom kontroll

USA: Kommer inte skjuta

På torsdagen meddelade USA:s försvarsminister Lloyd Austin att landet inte planerar att skjuta ner resterna av den kinesiska raketen. Man hoppas att delarna, om de når jorden, landar i havet, rapporterar Reuters.

– Vi har ingen plan för att skjuta ner raketen. Vi hoppas att den landar på en plats där den inte skadar någon, sa ministern vid en pressträff.

Han riktade samtidigt kritik mot kinesiska myndigheter.

– Det borde finnas krav för att arbeta säkert och eftertänksamt för oss som är verksamma i rymden. Att man tar sådana här saker i beaktning vid planering och genomförande.

Sverige utanför banan

I nuläget färdas raketen i cirka sju kilometer per sekund runt jorden i en bana som sträcker sig från New York i norr till Chile i söder. Det finns med andra ord ingen risk för att några delar faller över Sverige, som ligger utanför dess bana.

För ett år sedan, i maj 2020, föll delar av en liknande kinesisk raket ner över bebodda områden i Elfenbenskusten, men utan att någon skadades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.