Sjutton år gamla Hashi med en kund i Tangail, Bangladesh. Foto: TT

Prostituerade flickor tvingas äta läkemedel för att se äldre ut

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals flickor i Bangladeshs sexindustri äter läkemedel för att bli attraktivare för sexköparna.  Barnen är bara runt 11-12 år och medicinerna gör att de ser äldre och mer utvecklade ut.

Bordellerna i Bangladesh är ofta som små städer, med tusentals prostituerade. Många av de som säljer sex är unga, en del flickor är bara nio år gamla.

Det är inte helt ovanligt att barn kidnappas på gatan och sedan säljs till bordellägarna, eftersom barnen är billigare än vuxna. De rymmer inte lika lätt och bordellen kan ta hela deras lön.

Prostitutionen i Bangladesh är utbredd, det finns troligen omkring 200.000 prostituerade i landet och alla kring bordellerna tjänar på verksamheten. Det handlar om hallickar, vakter, skräddare, läkare, advokater och poliser.

Läkemedlet säljs öppet

Här finns också apotek som säljer de läkemedel som de prostituerade flickorna får för att se äldre och mer utvecklade ut. Medlen säljs ofta karta för karta och kostar ungefär en krona. När SVT:s Lena Scherman frågar efter medicinerna tar apotekaren fram en ask utan att tveka.

– Det kommer flickor och köper tio stycken, säger apotekaren.

Är det små flickor för att de ska växa och få större bröst och så där?

– Ja, det är det!  svarar han.

Används för kor

Läkemedlen är ett kortisonpreparat som många bönder i Bangladesh ger sina kor för att de ska bli fetare innan de säljs på marknaden. Men många bordellägare ger medlet till småflickor som säljer sex på bordellerna för att de ska få mer hull, och få vuxnare former. Ibland används medlet också som ersättning för mat.

Enligt organisationen Action Aid orsakar läkemedlen också farliga biverkningar. Det handlar om hjärtproblem, njursvikt och benskörhet. Medicinerna är dessutom mycket svåra att sluta med eftersom abstinensen är förödande, med kraftig klåda och migrän.

Sex med minderårig accepterat

Även om barnprostitutionen är utbredd och flickorna lever under fruktansvärda förhållanden är det inte många organisationer som engagerar sig i deras öde.

FN:s barnfond UNICEF har till exempel ingen särskild verksamhet riktad till prostituerade barn. Chefen Anne Papavero ger en förklaring till det bristande engagemanget i den egna organisationen – och i samhället i stort.

– I Bangladesh är det vanligt med barnäktenskap. 24-30 procent av flickorna är under 15 är de gifts bort och majoriteten av de prostituerade på bordellerna är under 18 år. Att ha sex med en minderårig är socialt accepterat här, säger hon.

Sedan två år tillbaka har UNICEF ett särskilt skyddat nummer som utnyttjade kvinnor kan ringa och be om hjälp med att bli befriade.

– Vi tar dem till ett skyddat boende. Vi får ut ungefär fyra-fem i månaden. Det är väldigt begränsat, säger UNICEF-chefen Anne Papavero.

Se hela programmet på Korrespondenternas hemsida.

Rättelse

I en tidigare version av artikeln angavs att läkemedlet som gavs till de prostituerade är ett tillväxthormon för djur. Det är felaktigt, SVT beklagar faktafelet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.