Protester mot polisen i Atlanta under lördagen, efter det att en svart man skjutits ihjäl i fredags. Foto: Brynn Anderson/TT

Protester i Atlanta efter ny dödsskjutning

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter har blockerat en motorväg i staden Atlanta i Georgia, USA, och satt eld på en snabbmatsrestaurang efter det att en svart man sköts ihjäl av polisen i fredags kväll.

Oroligheterna i Atlanta bröt ut sent på lördagen. Den 27-årige mannen dödades utanför snabbmatsrestaurangen i samband med en poliskontroll.

Restaurangpersonalen hade kallat på polisen då 27-åringen hade somnat i sin bil och blockerade vägen för andra kunder.

Stal elchocksvapen

Skjutningen fångades på film, både av restaurangens säkerhetskameror men också av minst en privatperson. På filmerna ser man hur 27-åringen brottas med de två poliserna, får tag på den enes elchocksvapen och sedan försöker komma undan.

Mannen försvinner ur bild och sedan hörs ljudet av skott som avlossas. En av poliserna hörs ropa ”Jag fick honom!”. Filmen visar sedan 27-åringen liggande på marken. En annan film visar hur 27-åringen riktade elchocksvapnet mot polisen innan han skjuts, rapporterar CNN.

27-åringen fördes till sjukhus men avled efter en operation. En polis skadades i händelsen.

Polischef avgår

Erika Shields, polischef i Atlanta, meddelade tidigare på lördagen att hon avgår.

– Jag tycker inte att detta var en motiverad användning av dödligt våld och har krävt att polismannen omedelbart ska avskedas, sade borgmästare Keisha Lance Bottoms tidigare på lördagen.

Polisen som avlossade skottet har avskedats och den andra polisen har placerats i administrativ tjänst, rapporterar ABC News.

Advokaterna för 27-åringens familj, inklusive hans fyra barn, säger att polisen hade andra alternativ när de försökte gripa honom och att polisen inte hade rätt att använda dödligt våld även om mannen avfyrat sitt elchocksvapen, vilket inte är dödligt, åt deras håll.

– Om polismannen hade varit mer empatisk och mindre rädd skulle vi inte ha en död klient.

Protester över landet

Distriktsåklagaren i Fulton County meddelar att hans kontor har inlett en ”intensiv, oberoende undersökning av händelsen”.

Oroligheterna i Atlanta kommer samtidigt som debatten om den strukturella rasismen i USA är i världens blickfång efter att en 46-årig man dödats under ett polisingripande den 25 maj.

Sedan dess har protesterna spridit sig först i USA och vidare till många andra länder i världen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.