Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Protester har skett på flera platser i Nederländerna i helgen mot utökade coronarestriktioner och lett till att personer skadats. Foto: AFP/TT

Så protesteras det i Europa – tiotusentals samlades i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna i Nederländerna och Österrike har skapat rubriker i helgen, men demonstrationer har ägt rum även på andra håll i Europa. Bland annat i Danmark, Kroatien och Nordirland.

– Det finns en otrolig trötthet på restriktionerna – ekonomiskt, psykologiskt, socialt – förhoppningen var ju att vi skulle vara ute ur pandemin nu, tack vare vaccinen. När det nu ändå ser ut att bli en ny våg och nya restriktioner införs väcker det en enorm frustration, säger David Boati, SVT:s Europakorrespondent.

Gemensamt för många av de proteströrelser som mobiliserar runt om i Europa är åsikten om att vaccinationsbevis inkräktar på den personliga friheten. Riktade restriktioner mot ovaccinerade väcker debatt i många länder.

– Det är redan en polariserande fråga. En del tycker att det är helt galet att dela in människor i ett a- och ett b-lag, andra känner att ”varför ska vi behöva låsa in oss igen bara för att några inte vill vaccinera sig?”. Nu går det mer och mer mot riktade restriktioner för de ovaccinerade, så den här debatten lär fortsätta hela vintern, säger David Boati.

Nederländerna

Protester har skett på flera platser i Nederländerna i helgen mot utökade coronarestriktioner och lett till att personer skadats. Tre personer vårdas på sjukhus och fem poliser ska också ha skadats. Över 70 personer har gripits i samband med protester runt om i landet.

Läs mer här.

Österrike

I Österrike demonstrerade tiotusentals mot den nedstängning av samhället som träder i kraft på måndag. Protester har också väckts mot regeringens planer på att göra det obligatoriskt att vaccinera sig mot covid-19 från och med februari nästa år.

Tiotusentals protesterade i Österrike i helgen. Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Nordirland

I Belfast protesterade hundratals mot de restriktioner som regeringen planerar att införa 13 december. Dessa innebär bland annat att man måste ha vaccinationsbevis för att komma in på nattklubbar, barer och restauranger.

Kroatien

Tusentals samlades i Zagreb, rapporterar DW. Flera av demonstranterna bar flaggor, nationalistiska och religiösa symboler såväl som plakat med slagord.

Italien

Omkring 3 000 personer protesterade vid Circus Maximus centrala Rom i helgen, rapporterar italienska medier. Demonstranterna vänder sig emot de ”gröna pass”, vaccinationsintyg, som krävs bland annat på arbetsplatser, i kollektivtrafiken, på restauranger och gym. Få av demonstranterna bar ansiktsmask.

Schweiz

Cirka 2 000 personer protesterade under lördagen i Zürich och mellan 1 000 och 1 500 aktivister mobiliserade sig Lausanne. Ingen person ska ha kommit till skada. Demonstranterna vänder sig emot vaccinationsbevis. Den 28 november röstar Schweiz om den nya coronalagen som regeringen föreslagit.

Demonstrationer i Lausanne i Schweiz lördag 20 november. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/TT

Danmark

Tusen personer samlades i centrala Köpenhamn under lördagkvällen. Merparten tillhör proteströrelsen Men in Black och många bar svarta kläder och masker. Protesterna gäller bland annat vaccinationsbeviset som från och med förra veckan återigen krävs för att komma in på platser där många människor samlas. Till veckan röstar Folketinget om det ska bli möjligt för företag att kräva att deras anställa har coronapass.

Belgien

I Bryssel samlades tusentals personer under söndagen i protest mot landets senaste coronarestriktioner. Enligt AP avfyrades rökbomber och smällare men i övrigt har marschen, med slutdestination EU-kvarteren, gått lugnt till. Många protesterade också mot planer på obligatorisk covid-19-vaccinering. Enligt The Guardian deltog 35 000 demonstranter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer