Fortsatta protester mot regeringen i Rumänien

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna mot Rumäniens regering fortsätter, men regeringen kommer inte ge efter för trycket och avgå, skriver regeringspartiets ledare i ett öppet brev.

Demonstrationerna mot regeringen i Rumänien fortsatte på lördagen för andra dagen i rad. Omkring 40 000 demonstranter samlades framför regeringsbyggnaden i Bukarest för att visa sitt missnöje med den socialdemokratiska regeringens politik.

Deltagarna bar Rumäniens och EU:s flaggor och ropade ”Var inte rädda! Rumänerna kommer resa sig!” och ”Avgå! Avgå!”, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Lördagens protester gick dock lugnare till än fredagens när 450 demonstranter och omkring 30 poliser skadades. Två av poliserna blev misshandlade av en grupp demonstranter och är i allvarligt med stabilt tillstånd.

”Farliga huliganer”

Flera journalister ska ha blivit hårdhänt behandlade av polisen, bland dem österrikiska reportrar som var på plats för att bevaka demonstrationerna. Det har fått förbundskansler Sebastian Kurz att kräva en förklaring av Rumänien.

”Vi fördömer de våldsamma protesterna i Bukarest där många demonstranter och journalister blivit skadade. Vi förväntar oss en förklaring”, skrev Kurz på sociala medier.

Inrikesminister Carmen Dan säger att polisen inte använde våld mot lugna demonstranter, utan mot ”farliga huliganer som attackerade regeringens företrädare”.

Det socialdemokratiska partiet PSD tog makten 2016 och har sedan dess reformerat rättsväsendet på ett sätt som kritikerna menar hotar domstolarnas oberoende och gör det möjligt för politiker att undvika straff för korruption.

Demonstrationer har varit vanliga sedan PSD kom till makten, men de är sällan våldsamma.

”Kommer inte ge efter och avgå”

PSD:s ledare Liviu Dragnea blev nyligen dömd till tre och ett halvt års fängelse för att ha låtit två personer få statliga löner trots att de var anställda av hans parti. Han är på grund av en tidigare dom för valfusk förbjuden från att leda landet.

I ett öppet brev skriver Dragnea att hans parti inte kommer att ge efter för trycket och avgå.

”Jag vill försäkra alla rumäner att parlamentet inte kommer tillåta någon att upplösa demokrati, avskaffa individernas rättigheter och frihet, ändra valutgången och omkullkasta ordning i Rumänien genom våld”, skrev han enligt Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer