Protester mot Irlands abortförbud

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals människor demonstrerade i Dublin på onsdagskvällen med krav på liberalisering av Irlands stränga abortlagar. Fallet med en ung kvinna som tvingades föda ett barn som var resultat av en våldtäkt har blåst nytt liv i debatten.

Kvinnans historia, berättad av Irish Times, har väckt stor uppmärksamhet i landet där abortlagen ändrades så sent som förra året. Då blev det lagligt att göra abort i de fall där kvinnans liv är hotat. Dit räknas även risken för självmord.

Den unga kvinnan försökte ta sitt liv men hindrades. När hennes fall väl utvärderats var graviditeten för långt framskriden för att kunna avbrytas.

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter uppmanade i juli Irland att tillåta fler undantag från abortförbudet, till exempel när incest eller våldtäkt ligger bakom graviditen. Regeringen har signalerat att frågan inte kommer att tas upp före nästa val 2016.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.