Protester mot kontroversiellt lagförslag i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals människor protesterar mot ett kontroversiellt lagförslag och mot polisvåld i flera städer i Frankrike. Lagförslaget anses skydda poliser och inskränka pressfrihet, enligt demonstranterna.

”Kameran är de obeväpnades vapen”, lyder en av skyltarna som skymtas i protesterna i Paris. 

Folkmassan har under lördagen växt till tusentals och demonstranterna täcker hela det stora torget Place de la République i den franska huvudstaden. 

Den föreslagna säkerhetslagen som det demonstreras mot, befaras kriminalisera spridandet av bilder på poliser i tjänst. 

En demonstrant i Paris håller i en skylt som lyder: ”Kameran är de obeväpnades vapen”. Foto: AFP/TT

”Undergräver pressfriheten”

Lagförslaget godkändes i nationalsamlingen i förra veckan och en del av det gäller bilder som delas och kan skada polisers ”fysiska eller psykiska integritet”. 

Ännu har inte den franska senaten klubbat igenom förslaget men det är just delen om bildspridningen som demonstranterna vill att man drar tillbaka. 

– Det här lagförslaget syftar till att undergräva pressfriheten, friheten att informera och informeras, och friheten att uttrycka sig, säger en av arrangörerna av demonstrationen till nyhetsbyrån AFP

Man misshandlas av polis

Det här kommer i en tid då debatten om polisvåld är åter aktuell i landet. Tidigare i veckan spreds en video på sociala medier som visar hur en svart man misshandlas av poliser. Mannen trycks upp i ett hörn, knäas och blir slagen. Samtidigt öser poliserna rasistiska glåpord. 

Bilderna ledde till ilskna reaktioner och har eldat på lördagens protester som till stora delar varit fredliga. Det har dock urartat på vissa håll och i Paris sköts det fyrverkerier och kastades sten mot polisen, som svarade med att använda tårgas.

Här kan ni se hela SVT:s sändning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.