Foto: Reuters

Protester mot kvinnomord i Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

Alla hjärtans dag färgades blodröd i Mexico City när hundratals personer demonstrerade mot det utbredda våldet mot kvinnor i landet.

– Det är kärlekens dag, eller hur? I Mexiko kan vi inte fira det för de personerna som säger att de älskar oss, är de som dödar oss, säger en demonstrant till AFP.

Rosa ballonger fyllda med illröd färg kastades på presidentpalatsets enorma trädörrar. “Estado feminicida” – en stat av kvinnomord, sprejades bland flera andra budskap.

President López Obrador, som bor i palatset med sin familj, försökte lugna de demonstrerande under en presskonferens.

– Jag stoppar inte huvudet i sanden. Regeringen jag representerar kommer alltid se till att säkerställa kvinnors säkerhet.

Mord på 25-åring upprör

I Mexiko dödas i genomsnitt tio kvinnor per dag. Och en av de mer uppmärksammade är mordet på en 25-årig kvinna från Mexico City. Hennes partner misstänks för mordet och polisen hittade henne skinnflådd och utan organ, rapporterade Reuters tidigare i veckan.

“Inte ett mord till”, skanderade demonstranterna som också försökte ta sig in på tidningen La Prensas redaktion under fredagen.

”Vi är inte säkra”

Protesterna mot mäns våld mot kvinnor har pågått i flera månader och har på håll blivit våldsamma. Men det som utlöste den här veckans vrede var att La Prensa publicerat bilder på den 25-åriga kvinnans sargade kropp, skriver Reuters. 

– Vi är inte säkra, vare sig i offentliga eller privata rum eftersom personerna som dödar oss är de som sover bredvid oss. Våra partners, makar, pojkvänner är de som dödar oss, säger en av demonstranterna som valt att vara anonym, till AFP.

Tidningen försvarade publiceringen och menade att de ville uppmärksamma det utbredda våldet och att politikerna skulle reagera, skriver Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.