Tusentals demonstrerade mot polisvåld i den amerikanska staden Phoenix. Foto: TT.

Protester mot polisvåld runt om i USA

Uppdaterad
Publicerad

Det råder sorg i Dallas efter polismorden på torsdagen men samtidigt fortsätter demonstrationer runt om i USA mot den senaste tidens händelser då två svarta misstänkta män skjutits ihjäl av poliser.

Demonstrationerna mot polisvåld och skjutningar där svarta dödats av polisen har fortsatt det senaste dygnet och samlat tiotusentals människor runt om i USA.

I Los Angeles ledde rapparna Snoop Dogg och The Game en fredlig marsch till polisstationen där man uppmanade till bättre relationer mellan myndigheter och minoriteter.

”Kärleken övervinner hatet”

I San Fransisco samlades runt 2.000 personer och precis som på många andra håll i landet uppmanades deltagarna i protesterna att undvika våld.

– Vår ilska måste kontrolleras och vara strategisk. Kärleken övervinner hater, säger arrangören Lawrence Shine.

Polismorden i Dallas var på många sätt närvarande i protesterna och i Pittsburgh hölls en fredlig protest ”mot växande ojämlikhet och en giftig atmosfär av hat”. Stadens polischef deltog i marschen och skakade han med flera av demonstranterna.

”När är det nog”

I Arkansas samlades hundratals utanför delstatens regeringsbyggnad för att finna lösning till de rasmotsättningar som aktualiserats av den senaste tidens dödsskjutningar.

Earl Graham Jr, baptistpastor i Little Rock sa att alla ska borde arbeta tillsammans för att stoppa oroligheterna.

– Frågan kvarstår, när är det nog?

Flera gripna i New York

Även om de flesta demonstrationerna varit lugna har det förekommit oroligheter på vissa håll i landet. I New York greps 74 personer efter en demonstration där runt 400 deltagit, det ska dock inte förekommit några skador vare sig mot egendom eller personer.

I Arizona användes pepparspray och tårgas under en protest i Phoenix. Runt 1.000 personer hade samlats och ropade: ”Black Lives Matter” och ”Hands up – don't shoot”.

I juli 2014 död den svarte sexbarnspappan Eric Garner efter att en polis kopplar strypgrepp runt hans hals. Rättsläkare slog fast att strypgreppet tillsammans med trycket mot hans bröst låg bakom dödsfallet, även om Garners dåliga hälsa också anses ha bidragit.

I augusti 2014 skjuts den 18-årige, obeväpnade Michael Brown ihjäl i Ferguson i Missouri ihjäl med minst sex skott, efter att polis misstänkt honom för cigarettstöld. Stora protester och kravaller utbryter.

I april 2015 stoppas Walter Scott för ett trasigt bromsljus, i staden North Charleston. Det slutar med att han blir skjuten i ryggen åtta gånger av en polis när han försöker springa därifrån.

I juli 2015 får dödskjutningen av 43-årige Sam DuBose stor uppmärksamhet som ett exempel på övervåld med rasistiska undertoner i USA

I november 2015 släpps en film som visar hur 17-årige Laquan McDonald skjuts till döds med 16 skott av en polisman hösten innan. Publiceringen utlöste demonstrationer mot rasistiskt våld och president Obama sade sig vara mycket upprörd efter att ha sett klippet.

Juli 2015: 37-årige Alton Sterling blev skjuten till döds av polis utanför en närbutik i Baton Rouge, Louisana. En video visar hur två poliser trycker ner Sterling på marken innan en av dem skjuter honom fyra gånger.

Några dagar senare sköts 32-årige Philando Castile ihjäl när han under en poliskontroll i Minneapolis sträckte sig efter sitt körkort.

Källa: TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polisvåld i USA

Mer i ämnet