Våldsamt i Kalifornien och mer fredligt i Washington D.C – protesterna mot Donald Trump, och kraven på att presidenten ska offentliggöra sin deklaration, pågick i cirka 150 städer runtom i USA på påskaftonen. Foto: TT

Protester mot Trump i 150 städer i USA – flera gripna

Uppdaterad
Publicerad

Minst 21 personer har gripits i Berkley, Kalifornien, efter att motståndare och anhängare till president Donald Trump drabbade samman i en park. Våldsamheterna inträffade i samband med en demonstration för att kräva insyn i hur mycket skatt president Donald Trump betalar. Hittills har Trump vägrat offentliggöra sådana uppgifter.

Uppropet till demonstrationerna kallas ”Tax March”. Arrangörerna uppger att det är demonstrationer på gång i 150 städer, och dessutom på flera ställen utomlands.

Att de drar i gång protesterna just nu ska ses mot bakgrund av att amerikanerna måste lämna in sin skattedeklaration i mitten av april.

USA-val 2016

LÄS MER: Trump följer världsläget från Florida

Drabbade samman i park

I Berkeley, Kalifornien, hade protesterande planerat att inleda sin demonstration klockan tio på förmiddagen, vid en park. Vid lunchtid hade Trump-supportrar planerat att mötas för den så kallade ”Patriotdagen” – i samma park, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Jag är här för att stödja budskapet om att hatpropaganda inte är yttrandefrihet, sade Lincoln Smith, en 45-årig man som kommit för att stödja anti-Trump-demonstrationen, till tidningen San Francisco Chronicle.

Alla krafter i demonstrationen var dock inte inställda på en fredlig protest, menar Smith. Han säger till tidningen att en kvinna kommit fram och anklagat honom för att var Trump-supporter, bara för att han hade röda skosnören på sig.

”De är facister”

Inne i parken i Berkley pågick vid lunchtid ”Patriotdagen” för fullt med talare och åhörare med amerikanska flaggor och plakat. Trump-anhängaren Terri Spencer var märkbart irriterad över att demonstranter som inte gillade deras möte försökte störa ”Patriotdagen”.

– De är facister, det är de som försöker tysta vår yttrandefrihet, sade Terri till San Francisco Chronicle.

Cirka 200 personer fanns på platsen när flera slagsmålet bröt ut. Kravallutrustad polis tvingades skingra vilt svingande Trump-supportrar och demonstranter.

Bilder från platsen visar maskerade personer, vissa beväpnade med knivar, pepparsprej och andra tillhyggen. Flera personer slogs blodiga i sammandrabbningarna.

Två personer skadades lindrigt: En polis exponerades för tårgas, och en annan person blev sprayad med pepparspray.

Kyckling-Trump i Washington

I Washington finns demonstranter i alla åldrar utanför kongressen. Somliga håller plakat med texter som ”Vad är det han döljer?” och ”Riktiga män betalar sina skatter”.

WASHINGTON D.C. – protester i närheten av Kapitolium med en stor uppblåsbar höna som för tankarna till landets president Donald Trump. Foto: TT

En stor uppblåst kyckling, dekorerad för att likna Trump, förstärker budskapet: att presidenten är en fegis.

Det finns inget krav i lag på att USA:s president ska offentliggöra sin skattehistorik, men det har varit kutym i årtionden att presidenten gör det frivilligt.

Presidenten påskfirar i Florida

Trump har själv hävdat att han inte kan offentligöra sin deklaration därför att revision pågår, men den federala skattemyndigheten menar att det inte är något hinder för att han ska kunna låta allmänheten få insyn.

Trump själv tillbringar påsken på sin egendom Mar-a-Lago i Florida. Även där demonstrerar ”Tax March”-aktivister.

NEW YORK – demonstration mot Trump i samband med att det är dags för alla amerikaner att deklarera skatt. Foto: TT
NEW YORK Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet