Den svenska utrikesministern Margot Wallström skriver i en tweet att hon är ”djupt oroad” över domstolsbeslutet och polisinsatsen mot Zaman. Foto: TT

Protester mot turkisk mediekontroll

Uppdaterad
Publicerad

Tvångsförvaltningen av den oppositionella tidningen Zaman väcker skarp kritik. Turkisk polis satte återigen in tårgas och vattenkanoner för att skingra protester.

Nu växer oron över att jakten på kritiska medier ytterligare ska trappas upp i landet.

Anställda på Zaman tvingades på lördagsmorgonen köa för en id-kontroll innan de kunde komma in till sin redaktion i Istanbul, rapporterade engelskspråkiga systertidningen Today's Zaman. Polisen har rest stängsel och stod vakt utanför byggnaden.

Hundratals demonstranter som samlats en bit bort höll upp den svarta framsidan på lördagens Zaman, med texten: ”Konstitutionen är upphävd”.

– Den fria pressen kan inte tystas, skanderade de, enligt AFP.

Senare, när folkmassan vuxit, satte polisen in tårgas och vattenkanoner och besköt demonstranterna med plastkulor.

”Tystar medierna”

Liknande scener utspelade när myndigheterna sent på fredagen tog kontroll över mediehuset efter ett domstolsbeslut om att det ska tvångsförvaltas. Tre förvaltare som utsetts av domstolen har installerats för att inleda sitt arbete, uppgav statliga nyhetsbyrån Anatolia enligt AFP.

Zaman är skarpt kritisk mot president Recep Tayyip Erdogan och har band till Erdogans ärkerival, imamen Fethullah Gülen. Ankara anklagar Gülen för att vilja störta regeringen och domstolsordern rättfärdigas med att Zaman gett stöd till hans ”terrororganisation”.

Human Rights Watch kallar tvångsförvaltningen för det senaste i raden av försök från regeringen att tysta kritiska medier i landet

– En efter en tar de sig an oppositionsmedierna för att hitta sätt att tysta dem, säger organisationens Turkietexpert Emma Sinclair-Webb till TT.

Hon hänvisar till flera händelser den senaste tiden, däribland gripandet av två redaktörer på dagstidningen Cümhürriyet.

– Att ta över ett helt tidningshus på det här sättet är något helt nytt. Det visar att Erdogan tagit det slutgiltiga steget till ett riktigt despotiskt system, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för svenska Reportrar utan gränser.

”Djupt oroad”

Domstolsutslaget kritiseras av Turkiets Natoallierade USA, vars utrikesdepartement i ett uttalande konstaterar att beslutet är ”problematiskt”. EU:s utvidgningskommissionär Johannes Hahn säger samtidigt att han är ”extremt oroad” över beslutet, och att det äventyrar de framsteg som Turkiet gjort på andra områden.

På måndag håller EU-ledarna ett möte om flyktingkrisen med den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu. EU vill förmå Turkiet att hjälpa till att stoppa flyktingströmmarna till Grekland.

Röster höjs nu för att unionen tydligare måste markera mot utvecklingen i landet.

– Det blir svårt för EU att såga av den gren de sitter på, men man måste dra en gräns någonstans. Och den har Turkiet passerat för länge sedan, säger Lundqvist.

Den svenska utrikesministern Margot Wallström skriver i en tweet att hon är ”djupt oroad” över domstolsbeslutet och polisinsatsen mot Zaman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.