Siouxerna anser att oljeledningen riskerar att skada både dricksvatten och heliga kultplatser. Foto: Robyn Beck

Protesterande indianer stoppar oljeledning

Uppdaterad
Publicerad

Några hundra uppretade aktivister gick i helgen till angrepp mot byggandet av en oljeledning i den amerikanska delstaten North Dakota. Bakom protesterna står mestadels medlemmar av siuox-stammen. Nu står bygget tillfälligt stilla i väntan på domstolsbeslut i frågan.

Efter månader av mestadels fredliga protester mot oljeledningen övergick demonstrationerna i lördags i våldsamheter i närheten av sioux-reservatet Standing Rock Sioux i North Dakota.

Demonstranter pepparsprejades

Omkring 300 demonstranter försökte handgripligen stoppa det fortsatta arbetet. Demonstranter drabbade samman med ett privat säkerhetsbolag som övervakar byggplatsen. 30 demonstranter pepparsprejades och sex bets av vakthundar, enligt sioux-reservatets talesman. Fyra vakter och två hundar skadades lindrigt, enligt den lokala polisen.

Oljeledningen som ska dras från North Dakota, genom South Dakota och Iowa, till Illinois ska transportera omkring en halv miljon olja om dagen. Projektet, vars prislapp är på över 30 miljarder kronor, ska främja ekonomin och skapa nya jobb, enligt företaget bakom oljeledningen.

Kan förstöra religiösa platser

Men siouxerna och deras växande anhängarskara anser att oljeledningen riskerar att skada både dricksvatten och heliga kultplatser. En oljeläcka i Missourifloden skulle påverka vattentillgången för miljoner människor, säger man. Men vad viktigare är, man hävdar att oljeledningen kan komma att förstöra ovärderliga religiösa och kulturella platser för Amerikas ursprungsbefolkning.

I flera månader har reservatet Standing Rock Sioux arrangerat motståndet mot bygget och engagerat tusentals människor. Brittiska BBC kallar protesterna för ”den största sammankomsten av ursprungsamerikaner på över 100 år”. Miljögrupper och andra stammar har med tiden anslutit sig till protesterna, och filmstjärnor som Leonardo DiCaprio och Susan Sarandon har uttalat sitt stöd.  

Klent medieintresse

Efter helgens protester har oljeledningsbolaget tillfälligt stoppat arbetet i närheten av reservatet Standing Rock Sioux. På fredag väntas beslut i en federal domstol om huruvida oljeledningen riskerar att förstöra ovärderliga platser för sioux-stammen eller om det kan fortsätta.

I USA anser många att protesterna mot oljeledningen inte fått det medieutrymme de förtjänar, och menar att det är ett bevis på marginaliseringen av Amerikas ursprungsbefolkning. Andra pekar på att sociala medier som Facebook, Twitter och Instagram gör att man nu når ut till omvärlden mer än någonsin tidigare. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer