Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Experten:”Du måste vara beredd – innan det värsta händer” Foto: Linda Hörnqvist

Experten: ”Du måste vara beredd – innan det värsta händer”

Publicerad

“Shit happens”. Det är docent Lucy Hones främsta mantra. Om man förstår att även dåliga saker händer i livet, förstår man också att ta vara på det som är viktigt.
– Motståndskraftiga människor förstår vart de ska rikta sin uppmärksamhet, säger hon.

– Vetenskapen kan verkligen visa att det sätt som vi väljer att tänka och agera på har en enorm påverkan på hur vi mår – och hur vi hanterar de svårigheter vi råkar ut för, berättar Lucy Hone. 

Christchurch i Nya Zeeland är en hårt drabbad stad. Men det är också här psykolog Lucy Hone valt att bedriva sin forskning. Institutet arbetar målmedvetet mot alla skolor, och i förlängningen hela samhället, för att så många som möjligt ska vara förberedda när katastrofer händer.

Och det gäller att vårda det som är viktigt – för just dig.

– Det handlar inte om vanlig ”självhjälp”. Det här har prövats vetenskapligt på stora mängder människor i olika situationer och sammanhang, så att vi säkert kan säga att det verkligen hjälper när man råkar ut för svårigheter.

Se Korrespondenterna om hur man går vidare i livet efter en katastrof.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer