Självständighetsvänner demonstrerar i Barcelona i tisdags. Till höger: Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont. Foto: TT

Puigdemont redo att utropa självständighet

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet kommer från en katalansk regeringskälla.

– Jag ber Puigdemont att agera förnuftigt, på ett balanserat sätt, och sätta alla medborgares intressen i första rummet, sade Spaniens premiärminister Mariano Rajoy under onsdagen.

Uttalandet gjordes under en parlamentsdebatt i Madrid inför det att den senaste tidsfristen i maktkampen löper ut på torsdagen.

Rajoys biträdande premiärminister Soraya Sáenz de Santamaría upprepade i debatten att om Puigdemont inte backar från planerna på självständighet kommer han att ”provocera fram utlösandet av artikel 155 i konstitutionen”.

Kataloniens självständighetskamp

Puigdemont, å sin sida, hävdar att bollen ligger hos regeringen och att en tillämpning av den omtalade artikel 155 i konstitutionen kommer att tvinga honom till en formell självständighetsförklaring.

Till klockan 10 på torsdag

Enligt artikel 155 kan spanska staten tvinga regioner att fullfölja sina åtaganden till Madrid. Tolkningen som görs nu är att användandet av artikeln skulle innebära att Kataloniens självstyre upphör.

Madrid-regeringen har gett Puigdemont till klockan 10 på torsdagen att förklara om Katalonien har förklarat självständighet eller inte, efter folkomröstningen i regionen den 1 oktober.

Fakta: Artikel 155

Folkomröstningen om Kataloniens självständighet förbjöds av Spaniens författningsdomstol. Artikel 155 i landets grundlag ger Madrid rätt att ”vidta nödvändiga åtgärder” om en region bryter mot sina konstitutionella skyldigheter eller agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen.

Dessa åtgärder skulle kunna innefatta ett upphävande av den regionala regeringen, att inordna den katalanska poliskåren Mossos d'Esquadra under det spanska inrikesdepartementet eller till och med stänga det regionala parlamentet, enligt Javier Pérez-Royo från universitetet i Sevilla.

Rajoy kan dock inte ensidigt åberopa artikel 155. Han måste först informera Carles Puigdemont om sin avsikt, och ge den katalanske ledaren möjlighet att byta linje.

Därefter behöver Rajoy vända sig till senaten, där en kommitté måste stödja hans förslag och de juridiska riktlinjer som senaten sedan ska rösta om.

Källa: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet