En demonstrant håller i en bild på Carles Puigdemont med texten ”Vår president” under en demonstration i Barcelona den 25 mars. Foto: TT

Puigdemont släpps inte på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Carles Puigdemonts kommer att fortsätta sitta frihetsberövad, meddelar den tyska åklagaren. Den katalanske ex-ledaren får vänta på besked om han kommer att utlämnas till Spanien – troligen till efter påskhelgen.

Puigdemont ställdes under måndagseftermiddagen inför en regional domstol i staden Neumünster i den tyska delstaten Schleswig-Holstein.

Efteråt mötte den tyske åklagaren upp pressuppbådet som samlats utanför och gav besked: Puigdemont kommer att hållas frihetsberövad fram tills dess att ytterligare en rättsinstans i staden beslutat huruvida han ska utlämnas till Spanien eller inte.

Det är ett beslut som troligen dröjer till efter påsk, enligt en talesperson vid domstolen.

Protester efter gripandet

Gripandet av den katalanske ex-presidenten har väckt omfattande protester i Katalonien. Totalt skadades omkring 100 personer, varav 23 poliser, under protester på söndagskvällen runt om i regionen. Nio personer har gripits, enligt myndigheterna.

Puigdemont gick i landsflykt i Belgien i början av november. Han riskerar upp till 25 års fängelse för uppror och andra brott efter höstens otillåtna folkomröstning och självständighetsförklaring för Katalonien.

I fredags återaktiverade domaren Pablo Llarena i Spaniens högsta domstol den europeiska arresteringsordern för Puigdemont. Och på söndagsförmiddagen stoppade tysk polis en bil vid orten Schuby, cirka tre mil från tysk-danska gränsen. I fordonet fanns Puigdemont och fyra personer.

Riskerar 25 års fängelse

Sällskapet var på väg till Belgien, skrev Puigdemonts advokat Jaume Alonso-Cuevillas på Twitter. Före frihetsberövandet i Tyskland rapporterades att Puigdemont befunnit sig i Finland.

Puigdemont är tillsammans med 24 andra katalanska separatister sen mars åtalad misstänkt för uppror och andra brott relaterade till höstens olagliga folkomröstning och självständighetsförklaring i Katalonien. Som mest riskerar de fängelse i 25 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet