Rysslands president Vladimir Putin säger att anledningen till besöket är att fira att det gått 50 år sedan Österrike och Ryssland undertecknade ett avtal om gas. Foto: TT

Putin besöker Österrike

Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin besökte Österrike under tisdagen. Det är hans första resa till ett västeuropeiskt land på närmare ett år.

Rysslands president Vladimir Putin säger att anledningen till besöket, som är det första i ett västeuropeiskt land på närmare ett år och det första utländska besöket sedan han valdes till president för fjärde gången förra månaden, är att fira att det gått 50 år sedan Österrike och Ryssland undertecknade ett avtal om gas.

Vill ha god kontakt med Ryssland

Österrike anses vara ett av EU:s mest Rysslandsvänliga länder. Den nya högerregeringen i Österrike har kritiserat EU:s sanktioner mot Ryssland och när flera av EU-länderna nyligen utvisade ryska diplomater efter att den den ryske ex-spionen Sergej Skripal blivit förgiftad, lät Österrike bli.

”Det är viktigt att behålla goda kontakter och dialog med Ryssland”, sa kanslern, Sebastian Kurz då.

”Inte splittra EU”

Under tisdagen träffade Vladimir Putin honom, förbundspresidenten Alexander Van der Bellen och flera företagsledare.

– Vi vill ha ett bra samarbete med EU och vi har inte som mål att försöka splittra EU, sa Putin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.