Musslor hör till de förbjudna livsmedlen i Ryssland. Foto: TT

Putin: Förbjuden utländsk mat ska förstöras

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin har gett order om att matvaror från EU och USA, som faller under det ryska importstoppet, ska förstöras. Det innebär att ryska gränsvakter snart kan tvingas bränna upp stora mängder utländska livsmedel.

Förra året skrev Putin under en lag som förbjuder import av en lång rad livsmedel från EU och USA som ett svar på sanktionerna mot landet.

Men leveranserna har inte upphört. Tvärtom fortsätter de att öka, sade Putins pressekretare Dmitrij Peskov nyligen till ryska journalister.

Därför har Putin nu gett order om att de livsmedel som faller under importstoppet ska förstöras vid gränsen – i stället för att skickas tillbaka.

Lagen träder i kraft den 6 augusti och innebär att ryska gränsvakter kan tvingas bränna upp stora mängder utländska matvaror. Tidningen Kommersant skriver att lagen även omfattar de förbjudna livsmedel som redan levererats till ryska livsmedelskedjor.

Diskuteras flitigt

Det här har redan lett till att en patriotisk ungdomsorganisation genomfört en räd i en livsmedelsbutik i Moskva på jakt efter förbjudna livsmedel. De unga aktivisterna klistrade stora etiketter föreställande en rysk björn framför den amerikanska flaggan på de förbjudna produkterna och poserade ivrigt för tv-kamerorna.

Putins nya order har diskuterats flitigt av ryssar på sociala medier den senaste tiden:

”Det hade varit bättre att ge maten till barnhem eller äldreboenden”, skriver en kvinna i en kommentar under ett inslag på ryska Kanal 1:s sida på Facebook.

”Allt är mycket enkelt – frakta inte in förbjudna livsmedel så behöver inget förstöras”, skriver en annan.

Märks om

Ett vanligt sätt att kringgå importförbudet har varit att livsmedlen märks om. På så sätt har import av bland annat franska musslor och norsk lax kunnat fortsätta genom att Vitryssland angetts som ursprungsland, det trots att Vitryssland helt saknar havskust.

Trots att lagen formellt börjar gälla 6 augusti uppges den redan ha börjat användas i praktiken. På tisdagen förstördes 114 ton fläskkött i staden Samara. Köttet beslagtogs redan i april eftersom myndigheterna misstänkte att det kom från EU, skriver rbk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.