Rysslands president Vladimir Putin och den amerikanske skådespelaren Steven Seagal möts vid ett evenemang i Vladivostok, Ryssland. Foto: TT

Putin ger Steven Seagal ryskt medborgarskap

Uppdaterad
Publicerad

Efter många års flörtande med Ryssland och president Vladimir Putin har den amerikanske actionskådespelaren Steven Seagal nu beviljats ryskt medborgarskap av Putin själv.

Kärlekshistorien började 2013. Det var inför OS i Sotji 2014 som Steven Seagal och Rysslands president Vladimir Putin träffades för första gången. Putin gav sig ut på en kampanj för att förespråka hälsa och idrott, och som affischnamn valde han den gamle actionhjälten Steven Seagal, känd för sina våghalsiga kampsportskonster.

Då inleddes en vänskap mellan de två männen som i dag ledde fram till att Steven Seagal nu blivit medborgare i Ryssland. På Kremls hemsida gjorde man det officiella uttalandet. ”Vladimir Putin skrev under en exekutiv order som ger Steven Seagal ryskt medborgarskap”.

2013 beskrev Seagal när han för första gången fick besöka presidentens privata hem.

– Första gången jag kom hem till honom såg jag en staty av Kano Jigoro, judons grundare, i naturlig storlek. Jag blev så tagen och imponerad och ville lära känna den här mannen på ett djupare plan.

Uppträdde på Krim

Sedan dess har Seagal dykt upp i olika sammanhang tillsammans med Putin, och hyllat Ryssland och värnat för pro-ryska intressen.

2014 gjorde han ett uppmärksammat framträdande på Krimhalvön i Ukraina. Där lät han placera en blå-röd flagga vid scenen för att visa sitt stöd för de proryska separatisterna i området. Han ska även ha tagit på sig en t-shirt med Putin-motiv. Seagal har uttryckt sitt stöd för den ryska annekteringen av Krim.

Seagal har också rest till Tjetjenien för att tillbringa tid med den rysk-stödde hårdföre presidenten Razman Kadyrov, där Seagal viftade bort alla anklagelser som riktats mot Kadyrov. Och i augusti i år besökte han Vitryssland för ett jippo med president Alexander Lukasjenko som USA tidigare kallat ”Europas siste diktator”.

Seagals önskan

– Det var hans önskan. Han bad envetet och under lång tid om att få medborgarskap. Han är känd för sina varma känslor för vårt land, och det har han aldrig försökt dölja, säger Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov om beslutet.

Steven Seagal har själv förklarat motivet bakom sina resor till Ryssland och de före detta Sovjetstaterna, med att han vill ”Föra samman alla människor, så att vi kan leva i harmoni med varandra”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.