Fyra män skriver på avtalet som gör halvön Krim ryskt. Från vänster: Sergej Aksionov, regeringschef på Krim, Vladimir Konstantinionov, talman i parlamentet på Krim, Vladimir Putin, Rysslands president, och Aleksej Chalijij, borgmästare i Sevastopol. Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Här blir Krim en del av Ryssland

Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin och Krims ledare har skrivit under ett avtal som gör halvön till en del av Ryssland.

Krim och Sevastopol är nu officiellt en del av Ryssland, meddelade Kreml i ett uttalande, enligt CNN.

– I enlighet med folkomröstningens utslag och den ryska politiska viljan lägger jag därför fram till er förslaget om att lägga till två nya enheter i den ryska federationen: staden Sevastopol och republiken Krim, sade Rysslands president Vladimir Putin i ett tv-sänt tal i dag.

Direkt efter talet hölls en officiell ceremoni där Putin och företrädare för Krim och staden Sevastopol skrev under på att göra Krim och Sevastopol till delar av Ryssland.

USA fördömer Rysslands agerande

USA:s vicepresident Joe Biden fördömer det ryska handlandet och säger att det ryska agerandet på Krim är ”inget annat än att sno åt sig land”.

Biden säger också att sanktionerna kommer förstärkas mot Ryssland vid ett utspel på en presskonferens tillsammans med Polens premiärminister Donald Tusk i Warszawa.

Den brittiske utrikesministern William Hague säger att Storbritannien avbryter allt militärt samarbete med Ryssland, skriver AFP.

Putin: Utvecklingen i Ukraina har gått åt fel håll

– Vi trodde att Ukraina skulle bli ett demokratiskt land. . . Men utvecklingen har gått åt ett annat håll, menar Putin som i talet sade att minoriteterna på Krim har lidit i en ständig politisk kris.

– Presidenterna har kommit och gått. De har utnyttjat Ukraina som en mjölkko.

– Krim kan bara tillhöra ett land som är stabilt och ordnat. Det kan i dag bara vara Ryssland.

”En historisk orättvisa” när Krim blev ukrainskt

Putin fördömde i sitt tal överföringen av Krim till Ukraina 1954. Han kallar händelsen en ”historisk orättvisa” som skedde bakom kulisserna.

– Krim har alltid varit en del av Ryssland i ryska hjärtan och sinnen.

Vidare sade han att resultatet av folkomröstningen i Krim var ”mer än övertygande” och enlighet med internationell lag.

– Så vad säger våra vänner i väst? De säger att vi bryter mot internationell rätt! Det är tur att de åtminstone minns att det finns något som heter internationell rätt, fnyser Putin om sanktionerna från EU och USA.

Västvärlden ”gått över gränsen”

I sitt tal riktade Putins svidande kritik mot västvärlden som fortfarande ser Krim som en del av Ukriana.

– Våra partners i väst, ledda av USA, föredrar att inte styras av internationell rätt i sin praktiska politik, utan av vapenmakt. De har börjat se sig själva som exceptionella och utvalda, att de kan bestämma världens öde och att det bara är de som har rätt, sade Putin bland annat.

Agerandet i Ukraina gick till sist ”över gränsen”.

– De (västvärlden) var oartiga, oansvariga och oprofessionella. De har fullständigt förlorat sin politiska intuition och känsla för vad som är rätt och rimligt.

Till sist var Ryssland tvunget att agera, tyckte Putin.

– Om man trycker ner fjädern tillräckligt hårt så kommer den att studsa upp ordentligt. Glöm inte det, sade den ryske presidenten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet