Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rysslands president Vladimir Putin bekräftar att man nu har godkänt ett vaccin mot Covid-19- Foto: Reuters/TT/Maja SuslinVisa alla (2)
Visa alla (2)

Putin: Min dotter är vaccinerad mot corona

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin säger att en av hans döttrar vaccinerats mot covid-19, rapporterar Reuters.
Landet är därmed det första i världen med ett vaccin.
– Man har ingen aning om det överhuvudtaget fungerar, säger vaccinforskaren Matti Sällberg till SVT Nyheter.

Enligt presidenten så är vaccinet säkert och ger en långvarig immunitet mot coronaviruset. Ryssland är därmed det första landet i världen att registrera ett coronavaccin, rapporterar AP.

Det har varit landets ambition att vara först i världen med ett fungerande vaccin. Projektet har av Kirill Dmitriev, chef för Rysslands investeringsfond, kallats ett ”sputnikprojekt”.

Kallas ”Sputnik V”

Enligt Kirill Dmitriev, som själv tagit en dos, kommer vaccinet att marknadsföras som Sputnik V på marknaden. Ryssland ska redan ha fått in en miljard beställningar från hela världen, enligt Dmitriev, rapporterar Reuters.

Vaccinet är planerat att produceras i Brasilien från och med november. 500 miljoner doser ska tas fram varje år.

”Man har ingen aning”

Landets uttalat snabbframtagna vaccinprojekt har fått internationell kritik för att ha hoppat över den viktiga tredje fasen av tester, något som brukar ta flera månader och involvera tusentals människor.

Först på onsdag påbörjas testernas tredje fas i Ryssland, skriver Reuters.

Enligt Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid KI, som tagit del av ryssarnas publicerade forskningsrapporter om projektet, så har vaccinet bara testats på 76 personer.

– Man kan inte säga någonting, vi vet ingenting. Det har aldrig hänt i världshistorien att man godkänt ett vaccin med så få testpersoner, säger Matti Sällberg till SVT Nyheter.

– Man har gjort två studier med 38 personer i varje. Det finns registrerat på clinicalstudies.gov. Det enda man ser där är om vaccinet ger någon typ av immunförsvar samt en viss uppfattning om biverkningar, men man har ingen aning om det överhuvudtaget fungerar.

Varför släpper de igenom vaccinet då?

– Jag skulle bedöma att det är politiskt. Man vill vara först.

Vad finns det för risker med det?

– Det är enorma risker. Det kanske inte går att producera storskaligt på ett säkert sätt och man vet inte om det finns några obehagliga biverkningar. Om man vaccinerar folk med ett vaccin som inte fungerar och folk utsätter sig för smitta, till exempel sjukvårdspersonal, så är det riktigt allvarligt.

– Visst, de kan ha testat tusentals människor som vi inte känner till. Men det vet vi inte. De har inte publicerat något om det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer