Foto: SVT

”Putin är alla svaga flickors dröm”

Uppdaterad
Publicerad

De är unga, vackra och de älskar Putin. SVT:s Friktion träffar organisationen ”Officerarnas döttrar” när de spelar in en hyllningsvideo till sin president.

Det råder en patriotisk yra på Krim. När SVT är på besök har det precis gått två år sedan Ryssland annekterat halvön från Ukraina. Annekteringen, eller återföreningen som den kallas i Ryssland, firas stort på två-årsdagen. Och under de här två åren har en rad patriotiska grupper och organisationer uppstått. En av dem kallas Officerarnas döttrar som vid SVT:s besök just håller på att spela in en hyllningsvideo till presidenten.

– Vi fick idén att berätta för världen och visa hur glada vi var över att ha fått återförenas för två år sedan. Att vi alltid stöder vår president och att vi delar uppfattningen att Krim är ryskt, och alltid kommer att vara det, säger Diana Kun, ordförande för Officerarnas döttrar.

”Beslutsam, klok och modig”

Enligt ryska opinionsundersökningar har Putin stöd av hela 96 procent av Krim-borna. Även om det också är ett faktum att många som inte stödjer Putin helt enkelt har lämnat halvön sedan annekteringen.

– Vladimir Putin är en beslutsam, klok och modig man. En sådan som alla svaga flickor drömmer om. Putin motsvarar alla drömmar, säger Diana Kun.

”Ryssland ett vänligt land”

Medlemmarna i Officerarnas döttrar menar att Putin, under sin tid som president har räddat landet.

– Efter Sovjetunionens sammanbrott höll Ryssland på att slitas isär. Men på de här femton åren har den ryska levnadsstandarden höjts mycket. Och man kan inte skylla på honom för att allt kanske inte är perfekt ännu, säger Diana Kun.

Är det inte tack vare oljan som levnadsstandarden har gått upp?

– Nej, allt är tack vare att han är president och har full kontroll.

Att många i väst inte har samma positiva bild av Putin tror Shasne Suleiman, en annan medlem i Officerarnas döttrar, beror på mediebilden av honom utomlands.

– Ryssland har alltid varit ett mycket vänligt sinnat land. Att åsikterna går isär beror nog på vad utländska medier hittar på. Vi hyser inget agg mot någon. Vi hoppas bara att villfarelserna ger med sig så att vi blir vänner och kan hjälpas åt igen.

Se senaste programmet av Friktion i SVT Play!

I SVT:s nya utrikesprogram Friktion möter Sverige världen. I reportage och studiosamtal vänder och vrider Friktion på de utrikesfrågor som väcker engagemang och oro. Tisdagar 20.30 i SVT2 och på SVT Play. Diskutera programmet i sociala medier #friktion #svtnyheter. Tisdagen den 26:e april handlar det om ryske presidenten Vladimir Putin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Friktion

Mer i ämnet