Putin till väntad storseger i ryska valet

Uppdaterad
Publicerad

Sittande president Vladimir Putin har överlägset vunnit det ryska presidentvalet, enligt alla vallokalsundersökningar. Med en minst sagt väntad seger i hamn är den större frågan hur stort valdeltagande Kreml lyckats prestera.

Inför en jublande publik på Manegetorget i Moskva, bara en liten bit från Kreml och Röda torget, höll Vladimir Putin sent på söndagskvällen sitt segertal.

Putin tackade alla som röstat på honom, framhöll att de alla är ett ”stort nationellt team” och betonade vikten av enighet.

– Tänk på vårt stora moderlands framtid, uppmanade Putin den samlade publiken.

Deltagande viktigt

De tre stora opinionsundersökningar som alla publicerades när vallokalerna stängde vid 19 svensk tid pekade på att Putin vunnit med mellan 72 och 77 procent av rösterna.

Putins mål var enligt medieuppgifter 70 procent av rösterna, med ett valdeltagande på 70 procent. Valdeltagandet har också tolkats som det egentligen enda spänningsmomentet. Hur högt valdeltagandet blev är ännu inte klart, men den officiella prognosen pekar på omkring 65 procent.

Ett stort valdeltagande ses som viktigt för att ge demokratisk legitimitet till ytterligare sex år av Putinstyre. Men den politiska apatin är utbredd i Ryssland, och myndigheter har tagit till allt från tävlingar och direkt uppmanande sms, till press på offentliganställda att gå och rösta.

Fuskanklagelser

Anklagelser om valfusk är vanliga vid ryska val, och årets var inget undantag. Flera videoklipp på misstänkt fusk i vallokaler sprids i sociala medier, och oberoende valobservatörsorganisationen Golos beskrev under dagen hur den mottagit rapporter om 1 764 incidenter eller regelbrott.

Putin behöver samtidigt knappast fuska så direkt för att vinna. Några direkta allvarliga utmanare finns inte. Det beror enligt kritiker till stor del på de hårt kontrollerade statliga medierna som inte släpper fram oppositionella på lika villkor.

Splittrad opposition

Men oppositionen är också mycket splittrad. Liberala oppositionskandidaten Ksenija Sobtjak vann enligt vallokalsundersökningarna bara någon enstaka procent av rösterna.

Efter valet rök hon också ihop med en annan oppositionsledare, Alexej Navalnyj, i hans Youtube-kanal. Navalnyj har inte kunnat ställa upp i valet och har i stället uppmanat till bojkott.

– Du är del av den lögnaktiga och falsifierande intrigen som hindrade mig från att kandidera, sade han till Sobtjak.

Sobtjak å sin sida framhöll att Navalnyj gjort fel genom sin bojkott.

– Oppositionen är splittrad. Vi behöver enighet, trots våra meningsskiljaktigheter.

Fakta: Presidentvalet i Ryssland

Presidentvalet i Ryssland den 18 mars är det sjunde sedan presidentposten infördes under sovjetisk tid, 1991. Om ingen kandidat får mer än 50 procent i den första rundan väntar en avgörande omgång mellan de två toppkandidaterna. I de senaste fyra valen har dock en vinnare kunnat koras omedelbart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.