Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Putin triumferar över Obama – igen

Uppdaterad
Publicerad

Vladimir Putin kan än en gång triumfera över Barack Obama när han nu knyter närmare kontakter med Egypten, skriver SVT:s utrikeskommentator Bo Inge Andersson

Egyptens starke man heter Abdel Fattah al-Sisi. Han leder militären som styr landet sedan sommaren 2013 då man tog makten i en kupp.

Nu gör han sitt första utlandsbesök sedan militärkuppen. Och Moskva och Vladimir Putin är målet.

Al-Sisi väntas bli ny president i valet nu i vår. Putin gav honom sitt stöd när de träffades på torsdagen. I praktiten styr al-Sisi och militären redan Egypten med järnhand.

Stoppat stöd

Egypten har sedan årtionden varit en nära allierad med USA. När den islamistiske presidenten Muhammed Mursi blev president 2012 avbröt USA inte sin militära hjälp på 1,3 miljarder dollar.

Men efter militärens maktövertagande 2013 har Obama stoppat största delen av det militära stödet.

Och nu försöker alltså Putins Ryssland att fylla detta maktvakuum. Egypten håller på att bli en rysk bundsförvant i Mellanöstern, där Ryssland tidigare inte haft mer än diktaturen Syrien som allierad.

Kontakterna började redan i november i fjol när den ryske utrikesministern Lavrov besökte Egypten. Nu får Ryssland besök av den väntade presidenten al-Sisi. Men detta föregicks av att USA i oktober hade lagt stora delar av sin hjälp på is.

Symbolisk betydelse

Besöket har en stor symbolisk betydelse: Egypten orienterar sig bort från USA till förmån för Ryssland.

Det talas om en stor rysk vapenorder på 2 miljarder dollar som Egypten ska placera i Ryssland. Tidigare har man fått sina vapen från USA via den nu inställda militära hjälpen.

Visserligen har Egyptens inflytande i arabvärlden minskat. Det anses inte att det självklart är arabvärldens viktigaste stat. Men nu får Ryssland ett fotfäste i en trots allt strategiskt viktig stat i området.

Barack Obama har bedrivit en linje – Obamadoktrinen kan man kalla den – som går ut på att USA inte nödvändigtvis ska engagera överallt i världen. Det är i skuggan av detta som Putins Ryssland långsamt försöker öka sitt inflytande.

Diplomatisk framgång

Redan i höstas vann Putin en stor diplomatisk framgång i spelet om Ukraina. Putin knöt president Janukovitj närmare Ryssland genom att lova stöd på 15 miljarder dollar och sänkt priser på naturgas. I gengäld hoppade Ukraina av ett samarbetsavtal med EU.

Ryssland spelade också en betydande roll i den syriska konflikten. Genom att förmå Syriens diktator att lämna ut sina kemiska vapen lyckades Ryssland stoppa Obamas planer på en militärattack mot Syrien.

Till detta kommer Putin triumf över att ”visselblåsaren” Edward Snowden har flytt till Ryssland efter sina avslöjanden om USA:s aggressiva övervaknings politik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ryssland

Mer i ämnet