Putins brev till USA

Uppdaterad
Publicerad

I en kontroversiell debattartikel vänder sig Rysslands president Vladimir Putin direkt till det amerikanska folket i Syrienfrågan. Det öppna brevet har nu retat gallfeber på amerikanska politiker.

En mediestorm drar över USA efter att Putin beskriver sin version av vad som pågår i Syrien – i en debattartikel i New York Times.

Det finns ”all anledning att tro” att gasangreppet i Damaskus förorter var oppositionsstyrkornas verk och inte president Bashar al- Assads regerings, skriver den ryske presidenten Vladimir Putin i debattartikeln. 

Rebellerna försöker provocera fram ett utländskt ingripande i inbördeskriget, anser Putin.

”Rapporter om att rebellerna förbereder ytterligare en attack, den här gången mot Israel, kan inte ignoreras”, skriver han.

Varnar för fler konflikter

”Varje amerikanskt militärt angrepp på Syrien utan FN:s stöd skulle urholka världsorganisationen och riskera att släppa lös en terrorvåg”, skriver presidenten.

En räd från USA skulle ”resultera i fler oskyldiga offer och upptrappning och kanske sprida konflikten långt utanför Syriens gränser”, anser den ryske ledaren.

Putin framhåller också att många olika konflikter i världen skulle försvåras av en attack i Syrien, till exempel ansträngningarna att lösa problemen med Irans kärnprogram liksom den israelisk-palestinska konflikten.

Också läget i Mellanöstern och Nordafrika skulle riskera att blir än mer instabilt, menar presidenten.

Upprörda känslor

I amerikanska medier började kommentarer och reaktioner strömma in.

I CNN beskrev senator Robert Menendez (dem),  att han kände avsky över den beskrivning som Putin gör och på det sätt han väljer att göra sin röst hörd. ”Jag kände mig illamående när jag såg hans inlägg”, sa Menendez i en intervju.

Vita huset har ännu inte kommenterat Putins publicerade debattinlägg.

Varnar Obama

Putin passar också på att varna FN för en kollaps för att det saknar konkret och verkligt inflytande: ”Detta kan ske om inflytelserika länder kringgår FN och agerar militärt utan godkännande från säkerhetsrådet.”

Han tar också upp sin arbetsrelation med president Obama, som han menar har en växande tillit, men varnar amerikanske presidenten för att denne i sitt tal i nationen tog upp saker som gör USA annorlunda.

Det är ”extremt farligt” att uppmuntra människor att se sig som exceptionella, skriver Putin, och understryker att ”Gud skapat oss lika”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet