Vladimir Putin vid vapenmässan under tisdagen. Foto: TT

Ryssland utökar sin kärnvapenarsenal

Publicerad

Efter att planerna om amerikansk utplacering av tunga vapen inpå Rysslands gränser blivit offentliga spänner Kremls starke man musklerna. Ryssland kommer enbart i år att öka sin kärnvapenarsenal med 40 interkontinentala robotar, säger president Vladimir Putin.

Finlands garanti för säkerhet är dess neutrala status, sa Putin efter dagens samtal med Finlands president Sauli Niinistö, rapporterar Reuters.

– Vi kommer att tvingas rikta våra vapen /.../ mot de områden som hotar oss, sa han.

Strid om Ukraina

Det är en påminnelse om Rysslands kärnvapenstyrka och kan ses som ett inslag i den politiska striden med Västeuropa som utvecklats kring krisen i Ukraina, skriver AP.

Krisen har fått de baltiska staterna att be Nato att permanent stationera marktrupper hos dem som ett led i en avskräckning – något som i sin tur utlöst kritik från Ryssland, som hävdar att det hotar stabiliteten i Europa.

”USA vårdar anti-ryska fobier”

Ryssland kallade åtgärden för ”den mest aggressiva handlingen sedan kalla kriget”. Utrikesdepartementet i Moskva brännmärkte också åtgärden som destabiliserande i ett uttalande i måndags.

”USA uppmuntrar spänning och vårdar omsorgsfullt sin europeiska allierades anti-ryska fobier för att utnyttja situationen till att ytterligare öka sin militära närvaro och sitt inflytande i Europa”, heter det i ett uttalande från det ryska utrikesdepartementet.

Hårda ordalag

Nu är det Natos tur att med hårdföra ordalag fördöma Putins kärnvapenutspel med samma argument, skriver AFP.

– Det här nukleära sabelskramlet från Ryssland är oberättigat. Det är destabiliserande och det är farligt. Det är något vi tar itu med, och det är också en av orsakerna till att vi nu ökar beredskapen, säger Nato-chefen Jens Stoltenberg.

– Vi svarar genom att säkerställa att Nato också i framtiden är en allians som tillhandahåller villkoren för skydd av alla allierade mot fienden.

”Minskavtalet rättvist”

Efter mötet med Niinistö sa den ryske presidenten också att Ryssland vill att Ukraina betalar tillbaka de tre miljarder dollar som landet är skyldigt Ryssland samt att han anser Minskavtalet vara rättvist, annars hade Ryssland aldrig undertecknat det.

Fakta: Kärnvapenarsenaler

Visa

Ryssland har uppskattningsvis 7.500 kärnvapenstridsspetsar, varav cirka 1.780 är placerade på robotar eller på militära baser eller anläggningar.

USA har som jämförelse ungefär 7.300 kärnvapenstridsspetsar, med cirka 2.080 placerade på robotar eller på militära baser eller anläggningar.

Också Storbritannien, Frankrike, Kina, Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea har kärnvapen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer