President Putin berättar om satsningar på militär och vetenskap i Arktis-området.

Valfläsk och vapenshow i Putins linjetal

Uppdaterad
Publicerad

Vladimir Putin höll i dag sitt årliga linjetal, som med stundande presidentval i praktiken var ett kampanjtal. Den ryske presidenten levererade både löften till folket och uppvisning av Rysslands nya vapenarsenal.

Världen är föränderlig och beslut som i dag fattas kan få stora konsekvenser för framtiden. Men efter att ha satsat stort på att modernisera militären så är det nu dags att Ryssland fokuserar på välfärd, ekonomi och teknologisk utveckling. Ingen kan hålla tillbaka Ryssland.

Det var kontentan när Putin höll sitt årliga linjetal till ryska parlamentets över- och underhus, mindre än en månad innan Ryssland håller presidentval.

– Vi måste fokusera på utveckling så att inga hinder står i vår väg. Det är upp till oss att definiera vår framtid, sade Putin.

Välfärd i fokus

Ryssland ser sig i dag på nytt som en stormakt i världen och har under de senaste åren gjort anspråk på allt större världspolitiskt inflytande. Exempel på det är hur Ryssland genom sin inblandning i krigen i Syrien och Ukraina gjort sig till nyckelspelare i flera stora konflikter.

Men för de flesta vanliga ryssar är det inrikespolitiken som är den viktigaste, inte vad Ryssland gör utomlands. Och första delen av Putins tal kretsade helt kring behovet av ekonomisk utveckling, stärkt välfärd och teknologisk utveckling.

– Rysslands försvar och ekonomi har fortfarande stor potential men vi måste förbättra folks liv, sade Putin.

Visade upp nya kärnvapen

Men det fanns också budskap till omvärlden. Den senare delen av talet ägnade Putin åt att med videor och animationer visa upp nya vapensystem, som undervattensdrönare och kärnvapenrobotar.

I en historisk tillbakablick beskrev Putin hur Ryssland trots ekonomiska svårigheter under 2000-talet bibehållit sin roll som stor kärnvapenmakt. Trots detta togs landet enligt den ryske presidenten inte på allvar.

– De ignorerade oss, ingen lyssnade på oss, sade Putin.

– Så hör nu upp.

Stundande val

Presidentens årliga linjetal hålls i vanliga fall i december som en sorts tillbakablick över det gångna året. Men detta tal sköts i stället upp till mindre än tre veckor innan det ryska presidentvalet, som hålls den 18 mars.

Ryska myndigheter har betonat att presidenten själv väljer datum. Oppositionella har å sin sida anklagat Putin för att utnyttja presidentämbetet och valet av datum för att valkampanja.

Få om någon tvivlar på en storseger för Putin i valet den 18 mars.

För det första har Putin stort folkligt stöd och ingen av de sju utmanarna anses kunna utgöra något reellt hot. För det andra har regeringen stor kontroll över vem som släpps fram i medier, och vid tidigare val har anklagelserna om valfusk haglat.

Den stora frågan är i stället hur stort valdeltagandet kommer vara. Medan myndigheterna gärna ser ett högt deltagande, så är den politiska apatin utbredd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer