Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här överlåter sig ukrainska soldater till rysk militär. Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP

Putins fortsatta krigföring kan avgöra de ukrainska soldaternas öde

Uppdaterad
Publicerad

Ödet för de ukrainska soldater som förts till ryskkontrollerade områden är osäkert. Ukraina säger att man förhandlar om fångutväxling, samtidigt är tongången hård i Ryssland:

– De förtjänar inte att leva efter de monstruösa brotten mot mänskligheten, säger Leonid Slutsky, parlamentariker i ryska underhuset, duman.

På fredagen rapporterade flera nyhetsbyråer att de sista soldaterna i stålverket i Mariupol har berodrats att lägga ned sina vapen. Enligt ryska uppgifter rör det sig om totalt över 2 000 soldater som kapitulerat. Många av de har förts till ryskkontrollerade områden.

– Om de blir ställda inför rätta i Ryssland och döms, då ser jag det som osannolikt att de får komma tillbaka till Ukraina på väldigt länge, säger Hugo von Essen, analytiker vid Centrum för Östeuropstudier.

Kriget i Ukraina

Fångutväxling – en seger för västvärlden

Tidigare i veckan debatterades de ukrainska soldaternas öde i den det ryska underhuset, duman. Flera parlamentariker uttryckte då att de som tillhör Azovbataljonen och som har ”fascisttatueringar” inte ska bli föremål för en fångutväxling.

– Det är uppenbart att ett utbyte av en enda av dessa brottslingar kommer att förklaras som en seger för Ukraina av den kollektiva västvärlden, säger Anatoly Wasserman, lagman i duman.

Enligt Hugo von Essen är fångutväxling ett högst sannolikt utfall.

– Då kommer man försöka utnyttja det för den internationella eller den inhemska publiken och visa på att man är barmhärtig och god mot ”de onda nazisterna”.

Röda Korset kan vara till hjälp

På torsdagen meddelade Röda korset att man registrerat ”hundratals” ukrainska soldater som krigsfångar och att flera har förts till Novoazovsk, strax öster om Mariupol.

– Om den internationella världen vet vilka de här är, att de befinner sig i Ryssland, så tror jag det kan ge de ett visst skydd från de absolut värsta utfallen, säger Hugo von Essen.

Fångarnas öde i Putins händer

I Duman har politiker uttryckt att de ukraniska soldaterna som är i ryska händer inte förtjänar att leva.

– Att dömas till döden ser jag som osannolikt. De två mest troliga alternativen är fängelse eller fångutväxling.

Det som avgör soldaternas öde är hur Vladimir Putin vill fortsätta kriget i Ukraina, menar Hugo von Essen.

– Om de döms till långa fängelsestraff är det en indikation på att han är villig att fortsätta det här kriget. Medan om de blir utväxlade så kan man se det som att ryska sidan är villig att nå någon form av diplomatisk förhandling istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet