”Queer-kommunist” tar över Sicilien

Uppdaterad
Publicerad

Siciliens nyvalde guvernör Rosario Crocetta är inte bara ett hot mot maffian, han utmanar även fördomarna om Sicilien som kulturellt tillslutet och en region där vägen till makten går via den organiserade brottsligheten.

–Jag tackar Gud för varje dag han ger mig, säger den starkt troende 61-åringen, som är öppet homosexuell och en hängiven anti-maffia-kämpe.

Som borgmästare i sin hemstad Gela fick Crocetta lokala näringsidkare att gå ihop och vägra betala för beskydd från maffian, varpå han dubbades ”queer-kommunisten” av sina fiender. Crocetta har även varit Europaparlamentariker, är publicerad poet, talar fyra språk och lever under konstant polisbeskydd.

–Nu när jag blivit vald kan maffian packa sina väskor.

Siciliens tidigare guvernör Raffaele Lombardo fick avgå i juli efter misstänkta maffiakopplingar, och hans företrädare, Salvatore Cuffaro, sitter i fängelse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.