Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s team tillbaka i Afghanistan: ”Många här vill lämna landet” Foto: SVt/Salim Alsabbagh

Rädsla och kaos bakom ytan som talibanerna visar upp

Publicerad

Efter sitt snabba maktövertagande visar talibanerna upp en stark front med parader och löften om nya värderingar. Samtidigt råder brist på mat och pengar i Afghanistan och frustrationen växer hos befolkningen.

SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid är tillsammans med fotografkorrespondent Salim Alsabbagh på plats i staden Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan. I staden syns relativt mycket folk ute på gatorna, men inte lika många kvinnor som förr. 

– På ytan ser det ut som att mycket fungerar nästan som vanligt, men därunder finns en väldig oro och rädsla, säger Samir Abu Eid. 

Efter talibanernas maktövertagande har priserna på mat och bensin rusat i höjden. Afghanistans ekonomi är beroende av kontanter. I Kabul köar tusentals personer till bankomaterna medan talibaner skjuter skott i luften för att skingra massorna och avbryta kaoset. 

– Ett jätteproblem är att det är brist på pengar och mat. Miljoner människor riskerar svält om inte bistånd kommer in i landet, säger Samir Abu Eid.

”Vågar inte vara kvar”

Många funderar på hur de ska gå till väga för att kunna lämna landet, berättar Samir Abu Eid. Han beskriver sin egen resa in i landet som märklig och läskig då talibaner kontrollerade gränsen.  

– Många vågar inte vara kvar i Afghanistan, säger Samir Abu Eid.

SVT:s korrespondent berättar att många afghaner han har träffat beskriver en känsla av djup frustration. 

– En ung kille sade att han har förlorat allting han älskar, säger Samir Abu Eid. 

I Mazar-e-Sharif har många anpassat sin vardag efter talibanernas närvaro. Folk spelar inte längre musik i sina bilar och har slutat gå på kafé, enligt Abu Eid.

Kvinnor demonstrerar – motståndsrörelse strider

Sedan talibanerna tog över landet har de visat upp en ny sida. De har utlovat amnesti och att respektera mänskliga, inklusive kvinnors, rättigheter. Samtidigt demonstrerar kvinnor i Herat mot bristen på kvinnor i landets nya styre och för rätten till arbete och utbildning.  

Med hjälp av parader där talibaner håller i gamla amerikanska vapen visar rörelsen upp en stark fasad. Norr om huvudstaden Kabul pågår alltjämt strider mellan talibaner och milisstyrkor. 

Enligt motståndsrörelsen i Panjshirdalen, det enda området som talibanerna ännu inte har tagit över, strider väpnade styrkor mot talibaner även i grannprovinserna Baghlan, Parwan och Kapisa. Både motståndsrörelsen och talibankrigarna hävdar att motståndarsidan har lidit stora förluster.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet