”Rädslan och overklighetskänslan är densamma”

Uppdaterad
Publicerad

Anna-Maja Persson

Reporter Storbritannien

– Kan det finnas mer ryskt nervgift på drift? Har sanerarna verkligen hittat allt, och vad händer om de missat någon fläck novitjok som jag sedan rör vid?

Jag vet inte hur många gånger jag tänker tanken när jag vandrar runt i Salisbury. Och det enkla svaret på frågan är: ingen vet. ”Se men inte röra” blir mitt mantra.

När jag kommer till Salisbury 2018 är stämningen närmast panikslagen. Fem personer har förgiftats av novitjok. En kvinna från trakten har avlidit. Alla parker är stängda och avspärrningarna kring kontaminerade restauranger och pubar vaktas av polis. Folk är rädda. Stadens föräldrar håller sina barn inomhus.

Det osynliga giftet skrämmer också bort turisterna och butiksägarna går på knäna. Den brittiska regeringen tvingas skjuta till tiotals miljoner kronor för att rädda staden.

Chockvåg genom samhället

Den första bomben slog ner i småstadsidyllen när den ryske före detta dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia hittas utslagna på en parkbänk. Ett omfattande saneringsarbete påbörjas. Giftskandalen sänder en chockvåg inte bara i ”Smallsbury”, som staden där alla känner alla kärleksfullt kallas, utan över hela världen.

Just när invånarna börjar återhämta sig kommer nästa smäll. Ett par från grannstaden insjuknar efter att ha kommit i kontakt med novitjok. Till en början vet ingen hur det gått till, men nya avspärrningar sätts upp och paniken växer. Till slut kommer det fram att mannen har hittat en parfymflaska i en container och att kvinnan har sprayat på sig innehållet som består av novitjok. Hon dör efter en tid på sjukhus.

– Vi trodde att allt var över och så händer det igen. Och nu var det ju en helt vanlig brittisk kvinna som dog. Ingen rysk agent eller så, säger en torghandlare till mig.

Oro för framtiden

2020 kommer nästa novitjok-chock när den ryske oppositionspolitikern Alexej Navalnyj insjuknar efter att ha fått i sig nervgiftet. Planet han befinner sig på nödlandar och Navalnyj vårdas först i Omsk, sedan på ett sjukhus i Berlin. Det är fortfarande oklart när och hur han blev förgiftad. I onsdagens Utrikesbyrån säger Putins personliga rådgivare Sergej Markov att det vore idiotiskt att förgifta en person ombord på ett flygplan.

Den här gången har ingen annan blivit kontaminerad. Åtminstone vad vi vet. Men rädslan och overklighetskänslan är den samma. Och återigen väcks frågan: när och var händer det nästa gång?

Denna vecka handlar SVT:s Utrikesbyrån om giftmord och förgiftningar med koppling till Ryssland. Se hela programmet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.