Raketen av typen ”Long march 5B” är den tredje att leverera material till rymdstationen Tiangong för att sedan falla ner mot jorden i spillror. Foto: TT/AP

Raket från Kina störtade i Indiska oceanen

Uppdaterad
Publicerad

Spillror från en kinesisk raket störtade i  i Indiska oceanen under lördagskvällen, skriver US Space command på Twitter. Nedslaget var en okontrollerad retur från en rymdstation och ska ha skett i Stilla havs-angränsande sydkinesiska sjön mellan Borneo och Filippinerna.

Raketen, av modellen “Long march 5B”, väger runt 23 ton och är runt 54 meter lång. Den skickades upp den 24 juli för att leverera material till bygget av den kinesiska rymdstationen Tiangong. Något som genomförts tidigare.  

När lasten från denna typ av raket har levererats faller den mot jorden och exploderar till skrotdelar då den störtar genom atmosfären. Det är just dessa som är svåra att kontrollera och förutse vart på jorden de kommer att landa.

Låg risk att människor skadas 

Enligt det kinesiska utrikesministeriets talesperson Zhao Lijan var risken låg att skrotdelarna skulle landa i ett befolkat område eller skada människor, skriver Reuters.

Tidigare har två raketer av samma modell landat i Elfenbenskusten och i Indiska oceanen. Då ska ingen människa ha skadats, men händelserna har fått flera rymdorganisationer att rikta kritik mot Kina för bristfällande information om raketernas fall. NASA har även uppmanat Kina att konstruera raketerna så att de går sönder i mindre bitar vid återinträde genom jordens atomsfär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.