Arkivbild juli 2018: Ryska försvarsministeriets Youtube-kanal visar vad som påstås vara roboten Burevestnik. Foto: Rysslands försvarsministeriumVisa alla (4)
Visa alla (4)

Minst 21 döda i bränder och explosioner kopplade till kärnenergi och utveckling av nya vapen

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har minst 21 militärer och forskare omkommit i haverier som uppges vara kopplade till utveckling av nya vapen i Ryssland. Efter den senaste incidenten, den 8 augusti, steg strålningshalterna kraftig i området kring en stad med 200 000 invånare, 75 mil bort från den svenska gränsen mot Finland.

Listan med ryska militära haverier i sommar kan göras lång och dödstalen växer för varje dag.

Den 1 juli omkom 14 militärer i den atomdrivna miniubåten Losharik, då det utbröt en brand ombord när ubåten befann sig på uppdrag i Barents hav. Ubåten drevs av en kärnreaktor.

Några veckor senare, omkring den 5 och 9 augusti, skadades minst 40 personer i flera explosioner i vapenförråd i regionen Krasnojarsk i Sibirien. 16 000 människor evakuerades.

Och den 8 augusti inträffade en brand med efterföljande explosion i samband med ett robottest på en ”havsbaserad plattform” på en hemlig militär testanläggning nära staden Severodvinsk, enligt den statskontrollerade nyhetsbyrån Tass.

Enligt ryska uppgifter dödades sju personer och sju är allvarligt skadade – både militärer och forskare.

Forskarna som omkom arbetade på det statliga Rosatom som ansvarar för allt som har med kärnteknik att göra. Så utöver allt kring kärnkraftverk så ansvarar Rosatom också för att ta fram kärnstridsspetsar åt försvarsministeriet.

Det innebär att vid de tre haverierna har minst 21 personer omkommit och minst 47 skadats. Gemensamt för olyckorna är att ryska myndigheter offentliggjort mycket lite information som senare har ändrats.

Tre atomubåtar i marinbasen Severodvinsk, en av typen Oscar och två av typen Akula. Bilden tyder på att luckorna till robotarna är öppna på ubåten i nedre vänstra hörnet. Foto: Google Earth 14 augusti 2019

Höjda strålningsnivåer

Efter det senaste haveriet 8 augusti steg strålningsnivåerna kraftigt i den ryska staden Severodvinsk, där det bor närmare 200 000 invånare. Staden domineras av en marinbas och ett varv som tillverkar bland annat atomubåtar med kärnvapenrobotar.

Enligt Rysslands väderinstitut registrerades strålningsnivåer på mellan 4 till 16 gånger det normala efter olyckan på den hemliga testanläggningen i Njonoksa nära Severodvinsk, uppgav den statskontrollerade ryska nyhetsbyrån Tass på tisdagen.

Det är omkring 75 mil mellan svenska Haparanda och Severodvinsk.

Det haverade testet ska ha utförts vid Njonoksa i närheten av staden Severodvinsk den 8 augusti. Foto: SVT Design

FOI-expert kritisk till Trumps tweet

Enligt USA:s president Donald Trump testade Ryssland kryssningsroboten SSC-X-9 Skyfall, som Ryssland benämner Burevestnik. Han tweetade uppgiften på måndagen efter en artikel i New York Times.

Fredrik Westerlund, som är forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och expert på rysk militärstrategi och kärnvapenfrågor, säger att man bör vara försiktig med att dra en sådan slutsats.

– Det finns för lite information om vad man testat. Vi skulle behöva mer information från Ryssland. Det jag ser i artikeln i New York Times är att de säger att de ”misstänker”. Det är inte samma sak som att man vet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer