Med mindre än tio år kvar att undvika en global upphettning över två grader så förblir skyttegravarna djupa i ett förhandlingsspel där alla vill vinna. Foto: TT/SVT

Analys: ”Räkna med dålig stämning när klimattoppmötet inleds i dag”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ett självsäkert USA gör comeback på den globala klimatscenen. Duon Joe Biden och John Kerry ska rädda Parisavtalet och går fram som en ångvält. De har satt Kina och Indien under stor press men Indien försvarar rätten att öka sina utsläpp.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Syftet med mötet är att få länder att komma med mer kraftfulla klimatlöften men Indien uttrycker stark irritation. I ett bakgrundssamtal med SVT ger en indisk klimatförhandlare en snabbanalys av hur väst behandlar Indien;

”Ni har fyllt upp atmosfären med era koldioxidsopor. Och nu får vi höra att vi inte kan utvecklas? Ni får panik när Tata utvecklar små nanobilar, och ojar er att vad ska nu hända när alla indier får en egen bil. Ni som kör omkring i stora SUVar?! Tala inte om för oss vad vi ska göra, vi vet vad som är bäst för oss och mänskligheten, vi är inte mindre smarta än vad ni är.”

Klimat

Låst läge i Indien

EU, Kina, Japan och snart USA har satt ett slutdatum för olja och kol. Det har inte Indien, trots att man är världens tredje största utsläppsland.

Indien pressas därför hårt av USA att leverera ett slutdatum och i Indien pågår en intensiv debatt om man ska gå med på det. Regeringen har lovat elektrifiera landsbygden och bygga nya regionala flygplatser för att binda ihop landet. Om det leder till ökade utsläpp ber man inte om ursäkt för det.

Premiärminister Modi har kopierat Kinas sätt att räkna på utsläpp, istället för att räkna utsläpp i  ton som alla andra gör, räknar man minskade CO2-utsläpp i relation till BNP. Med det sättet att räkna har Indien sänkt sina utsläpp med 30 procent från 2005 års nivå, anser indiska regeringen. Oberoende mätinstitut pekar istället på kurvan för Indiens utsläpp fortsätter att stiga. Det är med andra ord ett låst läge.

Besked från USA väntas

Efter fyra år av passivitet under Donald Trump är förväntningarna stora på den nya Bidenadministrationen. Biden väntas i dag tillkännage USA:s slutdatum; att bli koldioxidneutrala till 2050 och med ett nytt delmål till 2030. Detta är en absolut förutsättning för att USA:s klimatpolitik ska framstå som trovärdig och han ska kunna uppmana andra länder att följa USA:s exempel.

Före detta utrikesminister John Kerry som av Biden kallats ”tsar av klimatet ” har de senaste dagarna bedrivit skytteldiplomati och lyckats få med Kinas, Indiens och Rysslands ledare med på toppmötet. USA har också bildat en klimatallians med Kina även om Kina inte redovisat hur man ska nå sitt slutdatum. Med på mötet är också en rad fattiga länder som redan drabbats av klimatkrisen som Bangladesh och Kenya. Temat för mötet är att understryka situationens allvar – men också lyfta ekonomiska möjligheter med grön teknik och kraftfulla handlingsplaner.

Joe Biden och John Kerry är ett gammalt radarpar inom den globala klimatpolitiken men deras comeback möts inte bara med jubel. När det uppstår en skilsmässa så står ofta en förödmjukad och kränkt partner lämnad kvar.

USA:s exit från de globala klimatförhandlingarna har skapat ett vakum och de länder som drabbats av USA:s frånvaro är inte omedelbart beredda att förlåta bara för att en ny administration tagit plats i Vita Huset. USA:s exit från Parisavtalet innebar bland annat att utlovade klimatbidrag till världens fattiga länder frös inne.

Tidsplan ljusår från klimatforskningen

Indiens regering vägrar än så länge att gå USA till mötes och leverera ett skarpare klimatlöfte till toppmötet. Först 2065 är ett årtal som nämns i den indiska klimatdebatten. Då skulle Indien hamna efter Kina som satt 2060 som slutdatum.

Det skulle ge andra stora utvecklingsländer som Nigeria och Brasilien en signal att det går att hålla fast vid en tidsplan ljusår från vad klimatforskarna enträget kräver.

Med mindre än tio år kvar att undvika en global upphettning över två grader så förblir skyttegravarna djupa i ett förhandlingsspel där alla vill vinna.

Fast kanske kan utlovade klimatpengar till utvecklingsländer lösa upp några knutar. En av toppmötets punkter heter ”hur finansiera slutspurten till 2030” och USA:s nya administration har sagt att man är beredd att betala sina skulder flera miljarder dollar som Donald Trump vägrade betala ut.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Klimat

Mer i ämnet