Rana har tredje gradens brännskador över ansiktet, händer och fötter. Det var hennes man som tände eld på henne för att hon konfronterade honom med en otrohetsaffär. Foto: Niclas Berglund/SVT

Fler afghanska kvinnor vågar anmäla övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

I få länder är våldet mot kvinnor så brutalt som i Afghanistan – men det finns nu ett litet hopp om en förändring eftersom den rättsliga hjälpen blir mer tillgänglig för kvinnorna där. Allt fler kvinnor i Afghanistan vågar nu anmäla sina män för de övergrepp de utsätts för.

Försiktigt hjälper Ranas bror henne upp och för en vattenflaska mot hennes mun. Hon har just sett solen för första gången sedan hon transporterades till sjukhuset här i Kabul. Brännskadorna är av tredje graden och det gör ont att titta på henne.

– Jag har sorg i hjärtat. Det är en stor sorg som överskuggar allt. Jag har en obeskrivlig smärta i ansiktet och jag känner mig krossad. Mitt hjärta har brustit. Varför gjorde han så här mot mig? säger Rana när hon rör sig in mot sjukhuset svala korridor.

Konfronterade sin otrogne man – brännskadades som straff

Ranas berättelse är ganska vanlig här, men ändå overklig. Hon kom på sin man vara otrogen och konfronterade honom inför andra. Straffet blev omänskligt. Enligt uppgift ska han tänt eld på henne. Detaljerna är luddiga, men misstanken mot han som är far till hennes fyra barn är stark och han sitter nu fängslad.

– Han sa att han var kär. Och det påverkade vår relation. Vi började gräla och jag satte mig upp mot honom.

– Gud, lagen och Koranen säger att man ska vara barmhärtig mot andra. Men jag kräver rättvisa. Mitt liv är förstört. Han ska ha sitt straff, säger Rana.

Fler afghanska kvinnor vågar anmäla

I få andra länder är våldet kom kvinnor så brutalt som i Afghanistan, men den rättsliga hjälpen blir nu allt mer tillgänglig för kvinnorna. Och alltfler kvinnor i Afghanistan vågar också anmäla sina män för de övergrepp de utsätts för.

– Vi ser långsamt att kvinnorna här får mer mod. De flesta kvinnor i de större provinserna får nu utbilda sig. Det är en av anledningarna till att de börjar bli medvetna om sina rättigheter, berättar Najia Karimi som arbetar för kvinnors rätt i Afghanistan.

”Tyvärr en del av traditionen i landet”

– Hur går det, smörjer du inte dig där du inte har bandage?, undrar läkaren Sharifullah.

Värst är skadorna i Ranas ansikte, som nu behandlas. Och hon vårdas nu i en sal med 14 andra kvinnor. Och enligt läkarna har de flesta av de här kvinnorna utsatts för samma typ av våld i hemmet.

– Vi försöker nå ut till familjerna genom media och tidningar och säga att man inte ska bruka våld mot kvinnor. Det här är tyvärr en del av traditionen i det här landet, speciellt på landsbygden. Och på den här avdelningen får vi möta de allra värst drabbade offren, säger läkaren Sharifullah.

Rana ska nu vårdas här på Istiklalsjukhuset i Kabul i ytterligare minst en månad, och därefter kommer försiktiga plastikoperationer att påbörjas. Men resurserna är knappa och för en skild kvinna som straffats av sin man är framtiden svår.

”Hur kommer mitt liv att bli efter det här?”

Familjens advokat har nu påbörjat processen mot hennes man. Rädslan är att han på något sätt ska lyckas att köpa sig fri från rättvisan. Det är ofta så det fungerar i Afghanistan.

– Jag tänker på barnens framtid och min egen framtid. Jag har ju inte ens fyllt 30. Hur kommer mitt liv att bli efter det här?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.