Ranstorp om terrordådet i Nice: ”Vill försäkra sig om att det inte finns medhjälpare”

Publicerad

På torsdagsmorgonen knivdödades tre personer i Nice, Frankrike, i ett terrordåd. Gärningsmannen sköts av polis, men är vid liv och vårdas på sjukhus.

– Man måste skapa sig en bild av vem den här personen är och inom vilket sammanhang och kontext han finns, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Han säger att polisen var snabb med att rycka ut och skötte ingripandet bra. Nu handlar det om att kartlägga exakt hur mannen tog sig in i landet och om det finns andra gärningsmän.

– Det var knapphändig information vid presskonferensen men det var intressant att höra att han kom in via ön Lampedusa och att man undersöker om det finns fler medhjälpare. Det vill man försäkra sig om att det inte finns. Man har naturligtvis kontakt med tunisiska myndigheter.

Troligen är mannen inte förhörd

Mannen fanns inte med på Frankrikes lista över nationella säkerhetshot.

– Det innebär att man måste skapa sig en bild av vem den här personen är och inom vilket sammanhang och kontext han finns, säger Magnus Ranstorp.

Eftersom mannen är svårt skadad har polisen troligen inte kunna höra honom ännu. På den gripne hittades också bland annat två telefoner.

– Den kommer analyseras för att se vilka kontaktytor han haft, tror jag, säger Magnus Ranstorp.

”Kan bli avgörande”

Frankrike och omvärlden har fördömt dådet. Magnus Ranstorp säger att vi ännu inte vet hur reaktionerna blir och han tror att Frankrike valt att informera och agera på sättet man gör för att minska de känslostormar som kan uppstå.

– Det kan bli en viktig avgörande faktor. Vi får se hur man hanterar det här utifrån hur diskussionen och debatten går i Frankrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.