Rapport: 820.000 jobb försvinner vid ett brexit

Publicerad

Att lämna EU skulle göra att upp till 820.000 jobb försvinner inom två år och Storbritannien skulle falla in i lågkonjunktur. Det hävdar det brittiska finansdepartementet i en rapport som lades fram i dag.

Storbritannien skulle hamna i en omedelbar ekonomisk chock om landet lämnade EU, hävdar finansminister George Osborne i rapporten. Och premiärminister David Cameron skräder inte heller orden. Att lämna EU skulle vara ett självdestruktivt alternativt, kommenterar Cameron rapporten, enligt BBC.

Löner skulle falla

Löner och huspriser skulle falla eftersom brittiska företags skulle drabbas av den ekonomiska och politiska osäkerheten, enligt rapporten som är en prognos över de närmsta två åren om Storbritannien lämnar EU. Tillväxten förväntas till 3,6 procent, mindre än vad som beräknats tidigare.

Lönerna förväntas falla med 2,8 procent i genomsnitt och huspriserna sjunka med tio procent, spås det. Skulle landet även lämna den gemensamma marknaden och enbart förlita sig på sitt medlemskap i Världshandelsorganisationen, målar finansdepartementet upp en ännu mörkare bild där så många som 820.000 jobb skulle försvinna, lönerna falla med 4 procent och huspriserna med 18 procent. Pundets värde skulle sjunka med 15 procent.

”Skrämselpropaganda”

Men de som står bakom den andra sidan, kampanjen för att lämna EU, menar att rapporten är skrämselpropaganda. Den förra finansministern Nigel Lawson anklagar regeringen för att försöka skrämma väljare till att rösta för att stanna i EU. Ekonomen Patrick Minford, som stödjer ett så kallat brexit, menar att rapporten har ignorerat att man kommer att spara pengar genom att slippa följa alla EU-regler och genom att inte längre vara medlem i den gemensamma jordbrukspolitiken, skriver BBC.

Den före detta arbets- och pensionsministern Iain Duncan Smith som tidigare i år lämnade finansdepartementet efter kritik mot George Osbornes besparingar, säger att ”ingen bör tro på rapporten”, skriver The Times.

Om exakt en månad från i dag ska britterna folkomrösta om landet ska lämna EU eller stanna kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet