Kontrollrum i ett amerikanskt kärnkraftverk. Arkivbild. Foto: TT

Rapport: Kärnkraftsföretag i USA hackades

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska kärnkraftsverk ska ha utsatts för försök till dataintrång senaste tiden. Det ska finnas tecken på att intrångsförsöken kan ha fått stöd av främmande makt.

Företag som arbetar med kärnkraftsverk och andra energianläggningar i USA har haft problem med dataintrång de senaste månaderna, skriver New York Times.

Tidningen har kommit över en rapport skriven sent i juni av det amerikanska departementet för inrikes säkerhet. Intrången skedde i maj och juni. Bland annat ska ett företag som har hand om driften av ett kärnkraftverk i Kansas ha drabbats.

Vem eller vilka som ligger bakom intrången är oklart, skriver New York Times. Men det ska finnas indikationer – vilket märks genom sättet händelserna beskrivs – på att det rör sig om intrång som stöttats av andra länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.