Rapport: Rysk övning mot Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har övat på att inta bland annat Gotland och Åland, framgår det av en rapport från den amerikanska tankesmedjan Center for European Policy Analysis (Cepa).

Rapporten handlar om säkerhetsläget i Norden, Baltikum och Polen och har skrivits av säkerhetsexperten Edward Lucas som har östra Europa som specialområde.

Under övningen ”intog” Ryssland Åland, Gotland, Bornholm och norra Norge.

Johan Eellend, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), säger att det är känt sedan tidigare att Ryssland gör den här typen av övningarna mot Gotland och Åland. Även Nato övar i Östersjön, men då med fokus på försvar, säger Johan Eellend.

– Om Nato ska lyckas försvara Baltikum måste de behärska Östersjön, därför gör Ryssland den här typen av övningar att kontrollera Östersjön. Det som är skrämmande för länder som finns omkring är att man inte alltid talar om att man ska öva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer