Foto: Fayez Nureldine, TT Arkiv

Rapport: Saudiarabien torterar gripna kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Saudiska aktivister, både män och kvinnor, som frihetsberövats i regimens nedslag mot oppositionella har utsatts för sexuella trakasserier och tortyr under förhör, enligt Amnesty International.

Enligt människorättsorganisationen har aktivister som hållits fängslade Dhahbanfängelset sedan i maj pryglats och utsatts för eltortyr vid upprepade tillfällen. Några av dem kan varken gå eller stå efter övergreppen, skriver Amnesty i en rapport som bygger på tre separata vittnesmål.

”Skandalösa brott”

Minst en aktivist tvingades hänga i taket och en kvinna blev utsatt för sexuella trakasserier under förhör där utfrågarna var maskerade, enligt rapporten.

– Bara några veckor efter det skoningslösa mordet på Jamal Khashoggi visar de här chockerande rapporterna om tortyr, sexuella trakasserier och andra typer av misshandel – om de bekräftas – ytterligare skandalösa brott mot de mänskliga rättigheterna av de saudiska myndigheterna, säger Lynn Maalouf, som leder Amnestys granskning i Mellanöstern.

Hon tillägger att aktivisterna gripits på grund av att de har uttryckt sina åsikter.

Greps i maj

Över tio aktivister greps i maj, anklagade för att underminera säkerheten i landet och för påståenden om att de bistått fiender till Saudiarabien. Några av dem har släppts, men bland andra Aziza al-Yousuf, som är professor emeritus vid Kung Saud-universitetet i Riyad, är fortfarande frihetsberövad.

Parallellt med Amnestys rapport skriver Human Rights Watch i ett uttalande att minst tre kvinnliga saudiska aktivister torterats och utsatts för sexuella trakasserier, enligt organisationens källor.

Myndigheterna har ännu inte kommenterat Amnestys rapport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.