Tusentals människor samlades i Baghdad på lördagen i en begravningsprocession för den iranske toppgeneral och den irakiske milisledare som dödades i fredagens amerikanska drönarattack. Foto: TT

Uppgifter om nytt flyganfall i Irak förnekas

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer uppges ha dödats i en flygattack norr om Bagdad i Irak, rapporterar Reuters. Men uppgifterna är motstridiga – och enligt irakisk militär har ingen attack ägt rum.

Knappt ett dygn efter den amerikanska drönarattacken i Irak, som dödade den iranska toppgeneralen Qassem Soleimani, kom nya uppgifter om ett flyganfall.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterade under natten mot lördagen att minst sex personer har dödats i attacken och hänvisade till en irakisk armékälla. Enligt irakisk stats-tv låg USA bakom flyganfallet som ska ha varit riktat mot en konvoj tillhörande den Iranstödda milisgruppen Folkets mobiliseringsstyrkor.

Konflikten mellan USA och Iran

Washington har ännu inte kommenterat händelsen. Men en talesperson för den USA-ledda koalitionen tillbakavisade på lördagsmorgonen, svensk tid, uppgifterna om att det ska ha varit en amerikansk attack.

Senare på lördagsmorgonen ska även Folkets mobiliseringsstyrkor ha förnekat att en attack ägt rum, enligt Reuters.

Ökade spänningar

Fredagens attack har ökat spänningarna i regionen, och i ett brev till FN:s säkerhetsråd skriver Irans FN-ambassadör Majid Takht Ravanchi att landet förbehåller sig rätten till självförsvar. Ambassadören beskriver att attacken mot Soleimani var ett uppenbart exempel på statsterrorism och ett grovt övergrepp av de grundläggande principerna av internationell lag.

Under fredagskvällen, svensk tid, höll USA:s president Donald Trump ett tal till nationen, där han sa att man utfört fredagens attack för att förhindra ett krig.

– I går natt, enligt mina direktiv, genomförde amerikansk militär en felfri räd som dödade terroristen nummer ett i världen, Qassem Soleimani. Soleimani planerade nära förestående och ondskefulla attacker på amerikanska diplomater och militärer, men vi tog honom på bar gärning och eliminerade honom, sade presidenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten mellan USA och Iran

Mer i ämnet