En bild från videon, där en grupp män i militäruniformer säger att de har inlett ett uppror i delstaten Carabobo där Valencia ligger. Foto: TT

Militärt uppror stoppat i norra Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheterna i Venezuela uppger att de har slagit ned ett militärt uppror i närheten av staden Valencia.

Strax innan uttalandet släpptes en video, där en mindre grupp män i militäruniform uppgav att de hade inlett en revolt för att ”återupprätta demokratin” i landet.

Socialistpartiets vice partiledare Diosdado Cabello säger att det ska ha inträffat en terrorattack på en militärbas i Valencia, i nordvästra delen av landet, skriver BBC. Militärbasen kontrolleras av regeringstrogna soldater, skriver AP.

Enligt Cabello tog soldaterna snabbt kontroll över situationen vid militärbasen Paramacay. Ett tjugotal man ska ha deltagit i kuppen, under ledning av en före detta kapten, skriver TT.

Krisen i Venezuela

TV: Därför protesterar så många i Venezuela

Två personer har dödats och åtta gripits.

– Det som hände i dag var en terror-, paramilitär, legosoldatattack betalad av de till höger (oppositionen) och dess medarbetare, betalad av det nordamerikanska imperiet, säger arméchefen general Jesus Suarez Chourio enligt BBC och syftar på att USA har fördömt president Maduros handlingar nyligen.

Krävde övergångsregering

Innan Cabellos uttalande släpptes en video på internet där en mindre grupp män i militäruniform, som kallade sig för den 41 brigaden, sade att de hade inlett ett uppror i delstaten Carabobo där Valencia ligger. En del av männen var beväpnade med automatgevär.

LÄS MER: Kritiserad församling invigd i Venezuela

I filmen säger en man att alla enheter som vägrar att ansluta sig till upproret utgör ett militärt mål.

– Vi kräver att man omedelbart bildar en övergångsregering. Det här är inte en statskupp. Det här är en medborgerlig och militär aktion för att återupprätta den konstitutionella ordningen. Därutöver är det ett sätt att rädda landet från att fullständigt förstöras, säger en man som identifierar sig som Juan Carlos Caguaripano, före detta kapten i nationalgardet, i filmen enligt Reuters.

Oroligt i landet

Det har varit oroligt i Venezuela sedan i våras. Demonstrationer mot den sittande regeringen har ägt rum nästan dagligen och över hundra personer har dödats i protesterna.

Oppositionen vann stort i parlamentsvalet 2015, men har inte haft mycket att säga till om eftersom president Nicolás Maduro vidtagit åtgärder för att parlamentet ska bli tandlöst. Maduro bytte bland annat ut domarna i Högsta domstolen, och ersatte dem med lojala personer som blockerade lagförslag från parlamentet som han var emot, har SVT Nyheter tidigare berättat.

I fredags invigdes landets hårt kritiserade nya författningsförsamling, som ska skriva om grundlagen från 1999. Kritiker hävdar att det kommer att hålla presidenten kvar vid makten.

LÄS MER: Här är turerna kring valet i Venezuela

Krisen i Venezuela i korthet

Våldsvågen med upplopp och kraftiga protester de senaste månaderna har såväl ekonomisk som politisk bakgrund. Oppositionen pekar ut regimens politik som orsak till den djupa ekonomiska krisen, medan regeringen skyller på det låga oljepriset och anklagar oppositionen för att destabilisera ekonomin.

President Nicolás Maduros sätt att hantera krisen, i kombination med att hans socialistparti för första gången på 17 år förlorade majoriteten i parlamentet, har fått situationen att spåra ur.

Valskrällen 2015 innebär att regeringen och parlamentet kontrolleras av två olika läger som är politiska motståndare. Det är detta som Maduro nu försöker runda genom ett slags ny konstituerande församling – ett superorgan med 545 ledamöter med befogenhet att skriva om grundlagen.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet