Hertiginnan av Sussex under ett besök i Marocko. Foto: Hannah Mckay/TT

Rasistiska kommentarer om Meghan Markle tvingar brittiska hovet sätta in mer resurser

Uppdaterad
Publicerad

Det brittiska hovet fortsätter att tampas med näthatet och rasismen som riktas mot Meghan, hertiginnan av Sussex. Nu publicerar man riktlinjer för användarna och sätter in filter för att få bort hatet.

Det brittiska hovet har fått skjuta till mer resurser för att blockera trollkonton och radera rasistiska kommentarer riktade mot hertiginnan av Sussex, Meghan Markle, på hovets sociala medier, rapporterar CNN. Enligt kanalen har man också fått sätta in program som filtrerar bort olika vapenemojis och publicerat riktlinjer för sina användare, för att få bort hatet.

I riktlinjerna förbehåller sig till exempel hovet rätten att dölja, radera, blockera och anmäla användare som uttrycker sig sexistiskt, rasistiskt, homofobiskt eller diskriminerar baserat på ålder.

”Inslag av rasism och konspiration”

Meghan Markle, som är amerikanska och har en afroamerikansk mamma och en vit pappa, gifte sig med brittiske prins Harry 2018. En analys baserad på 5 000 aggressiva kommentarer riktade till Meghan Markle på Twitter, och gjord av organisationen Hope not hate, har visat att en liten grupp konton står bakom många av kommentarerna.

Patrik Hermansson, en av forskarna bakom analysen, säger att nätdiskussionerna om Meghan Markle har inslag av rasism och konspiration. Bland annat antyder man att hertiginnan inte är gravid på riktigt utan bär en låtsasmage.

– Det är ett försök att få henne att verka opålitlig, säger han till CNN.

Uppmanade till mord

Det är inte första gången hovet har fått vidta åtgärder mot hatet som riktats mot Meghan Markle. I början av parets förhållande röt prins Harry till mot aggressiviteten och rasismen som riktades mot flickvännen i både medierna och på nätet.

I december 2018 anklagade en brittisk nynazistisk grupp prins Harry för att vara ”rasförrädare” och uppmanade till mord på honom på grund av prinsens förhållande med Meghan Markle.

Efter att ha kontaktats av medierna har Twitter nu raderat en del av konton som trollade hovets sociala medier, rapporterar CNN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer