Arkivbild. Den ryska tillverkaren av Buk luftvärn uppger den 2 juni 2015 att Malaysian Airlines flight 17 sköts ner av en äldre version av deras robot. Foto: AP/Ivan Sekretarev)

Rättegång mot misstänkta för nedskjutningen av flygplanet MH17

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer är misstänkta för att ha medverkat till nedskjutningen av Malaysia Airlines Flight 17 med ett ryskt robotsystem. De åtalas för mord, enligt utredarna. Rättegången inleds i Nederländerna den 9 mars 2020, uppger nyhetsbyrån Reuters. Utredarna begär även att personer i Ryssland utlämnas.

Det var år 2014 som flygplanet MH17 var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur i Malaysia och försvann från radarn. Flygplanet, ett Boeing 777 bröts i stycken i luften över östra Ukraina. Alla 298 människor ombord dog. De de flesta var från Nederländerna.

Omkring 80 uppgavs vara barn.

Det är Nederländernas rikspolischef Wilbert Paulissen som uppger att tre ryssar och en ukrainare har åtalats för mord, enligt den brittiska nyhetsbyrån Reuters.

Robottransport

De misstänks för att ha transporterat robotsystemet som användes vid nedskjutningen, uppger Reuters och hänvisar till uppgifter från utredarna. Utredarna begär att misstänkta personer utlämnas från Ryssland. En person tros befinna sig i Ukraina.

Det är en internationellt sammansatt grupp som utreder omständigheterna kring kraschen.

Rysk robotbrigad

Utredare och åklagare från Nederländerna, Malaysia, Österrike, Belgien och Ukraina ingår i gruppen. De är övertygade om att det ryska robotsystemet Buk användes och att det tillhörde ryska armens 53:e robotbrigad som är baserad i den ryska staden Kursk.

Utredarna uppger även att de har bevis för att ryska federationen tillhandahållit robotens avfyringsramp.

Ryssland har hela tiden förnekat ansvar för att ha skjutit ned flygplanet och hävdade att Buk-roboten tillhörde Ukrainas armé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.