Ove Bring, folkrättsjurist och professor emeritus. Foto: SVT

Rättsexperten: ”Behöver inget formellt godkännande”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inga juridiska eller formella hinder för att IS-rekryteraren Michael Skråmos barn ska kunna föras till det svenska konsulatet i Irak. Experten på folkrätt Ove Bring menar dock att det kan vara svårt att förlytta sig i den före detta krigszonen.

– Allt beror på en vakts välvilja eller motvilja, säger han.

– Det finns inga juridiska regler kring det här. De befinner sig i en före detta krigszon och inte på en plats där det finns lagar och regler, säger Ove Bring.

Han tror att huruvida Patricio Galvez, barnens morfar, skulle lyckas ta barnen från Syrien till Irak beror på enskilda individers välvilja.

– Jag tror att allt kan hända i ett så här känsligt område. Han kan nog få ut barnen, men det kan bero på vem som står och vaktar vid gränsen eller vägspärren just den dagen, säger Ove Bring och fortsätter:

– Barnens morfar behöver inget formellt godkännande, men han behöver veta att den andra sidan inte ställer till problem.

Beror på välviljan

Enligt TV4 har kurdiska myndigheter i Irak gett grönt ljus till att barnen förs över gränsen till Erbil i norra Irak. Ove Bring säger att Patricio Galvez behöver papper på godkännandet – och en bra berättelse.

– Allt beror på en vakts välvilja eller motvilja. De kan vara samarbetsvilliga, de kanske inte bryr sig eller så är de motvilliga till att släppa igenom dem.

Ove Bring tror att vakternas inställning kan ändras genom en muta.

– En lyckad eller misslyckad resa till konsulatet kan helt enkelt bero på pengar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.