På fem år har fler än tusen rävobservationer rapporterats in i staden. Foto: TT

Räven raskar över Wien – över 1 100 rapporteringar på fem år

Uppdaterad
Publicerad

Räven verkar trivas fint i Wien. Mellan 2010 och 2015 har 1 179 rävrapporteringar gjorts i den österrikiska huvudstaden, enligt en ny studie.

Befinner du dig i Wiens parker, trädgårdar och i områden med färre byggnader, är chansen som störst att få se en räv. Vanligast att få syn på djuren är sent på kvällen från maj till juli, men när som helst på året och dygnet kan räven ses till, enligt forskning från universitetet för veterinärmedicin i Wien.

Räven har sedan 1980-talet blivit en allt vanligare gäst i städer i bland annat Kanada, Australien, Schweiz, Tyskland, Japan och Österrike, från att tidigare mest ha synts till i brittiska städer.

Skyddas av stan

För räven innebär städer hög tillgång till mat, liten konkurrens från andra arter, till viss del skydd, inte minst från människor – ironiskt nog – eftersom det ofta inte är lagligt att jaga i städer.

För forskarna är studierna av de urbana rävarna däremot kluriga, eftersom rävarna ofta rör sig över privat mark. Men genom att låta allmänheten rapportera in sina iakttagelser av dem har forskarna kunnat öka sin kunskap. Bland annat sågs rävarna inte till lika ofta i närliggande skogs- och jordbruksområden.

”Det här kan verka motsägelsefullt till en början, eftersom rävar lever i skogar och på fält. Men det är svårare att se en räv i en skog med tät undervegetation eller i ett vetefält än en räv som går runt i stan”, säger Florian Heigl, en av forskarna, i ett pressmeddelande.

Högutbildade såg flest

Eftersom rapporteringen innebär att människor var inblandade tittade också forskarna på demografin där räviakttagelserna gjorts.

Det visade sig bland annat att fler rapporter kom in i områden där en hög andel är högutbildade bor, vilket forskarna ser som relevant för att förstå att socioekonomiska förhållanden har betydelse för datainsamling från allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.