Socialistpartiets ledare Jean-Christophe Cambadélis kallar valresultatet ett historiskt nederlag för den franska vänstern Foto: AFP

Socialistledaren: ”Ett aldrig tidigare skådat nederlag”

Uppdaterad
Publicerad

Franska politiker reagerar olika på beskedet om Macrons jordskredsseger i parlamentsvalets första omgång. De flesta är dock eniga om att det låga valdeltagandet – 48,8 procent – är oroväckande.

Socialistpartiets ledare Jean-Christophe Cambadélis kallar den första valomgången för ”ett aldrig tidigare skådat nederlag för den franska vänstern och för socialistpartiet självt” enligt Reuters. Han menar att det inte kommer finnas rum för demokratisk debatt i parlamentet om Macron vinner den förutspådda jordskredssegern i den andra valomgången.

Högernationalistiska Nationella fronten ligger liksom vänsterpartierna på cirka 14 procent – ledaren Marine le Pen uttrycker i ett första uttalande oro inför det ”katastrofalt” låga valdeltagandet, och hoppas på ett bättre resultat för sitt parti i valets andra omgång. Nationella Fronten har i dag två mandat och hade hoppats på minst 15, men ser nu ut att få högst tio.

LÄS MER: Macron tog storseger – ”krossar” traditionella partier

Uppmanar väljare: ge inte Nationella Fronten mandat

Vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon säger enligt Reuters att det låga valdeltagandet betyder att det inte finns någon majoritet ”för att krossa arbetarrättigheter” i Frankrike. Han uppmanar väljare att inte ge fulla maktbefogenheter till Macron, och att se till att Nationella Fronten inte vinner mandat.

”Frankrike är tillbaka” kommenterar premiärminister Édouard Philippe enligt Reuters. Han säger att väljarna för en tredje gång visat sitt förtroende för Macron, och att det nya parlamentet kommer att ”förkroppsliga Frankrikes nya ansikte”.

LÄS MER: Analys: Macrons våg lyfter in unga och oprövade

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.