En del av gränsen mellan länderna går här mellan städerna Anapra i Mexiko och Sunland Park, i USA. Foto: TT

Reaktionerna på bilden visar hur delat USA är

Publicerad

ANALYS · Såväl republikanska som demokratiska politiker har med gråten i halsen beskrivit hur de reagerat på bilden som alla talar om. I nästa andetag har de skyllt det tragiska dödsfallet på sina politiska motståndare.

Fouad Youcefi

Reporter

Det tog några timmar, men precis innan Donald Trump klev på Air Force One för att resa till G20-mötet i Japan senare i veckan så fick han en fråga om vad han tycker om bilden på den döda Oscar Martinez och hans dotter Valeria. “Jag hatar den”, sa presidenten.

Sedan fortsatte han: “Och jag vet att vi kan stoppa det här omedelbart om demokraterna ändrar lagen. De måste ändra lagen. Då skulle den här fadern – som säkert var en fantastisk människa… Då skulle sådana här saker inte inträffa”.

”För många”

För republikanska sympatisörer är bilden ytterligare ett bevis på att migranterna som försöker ta sig till USA är alldeles för många och de vill att USA – och Mexiko – ska göra allt för ett avskräcka människor från att söka sig hot.

För Demokraternas sympatisörer står bilden för det motsatta. Aktivister har länge påstått att presidentens hårdföra linje i gränsfrågan driver människor till att, med risk för sina liv, försöka korsa gränsen via exempelvis Rio grande. Det mantrat hörs nu högljutt på nytt.

Båda sidor försöker alltså se till att händelsen blir en bricka i deras respektive verklighetsbeskrivning nu när valrörelsen tar sig allt tydligare former. Anledningen är lika rå som självklar: Döda barn ändrar människors ståndpunkter.

Separerade familjer

För ett år sedan fick Donald Trump utstå mycket hård kritik efter att hans administration sett till att börja separera migrantbarn från sina föräldrar. Kritiken kom även inifrån hans eget parti och presidenten tvingades dra tillbaka det hela.

Frågan är dock vad dagens tragiska bild egentligen kan leda till. På den frågan finns ännu inget svar. Migrationsfrågan kommer dock utan tvekan att bli en central fråga i presidentvalskampanjen som nu tar en allt fastare form.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.