Milismän i Jemen lojala med president Abd Rabbu Mansur Hadi. Foto: TT

Ytterligare upptrappning i Jemen

Uppdaterad
Publicerad

Jemens Huthirebeller har intagit flygplatsen i staden Taiz och konflikten trappas upp ytterligare.
– Vi är väldigt oroliga, säger en Taizbo till TT.
Huthi-ledaren avfärdar ett möte i FN:s säkerhetsråd.

Huthirebeller och säkerhetsstyrkor, enligt uppgift nära knutna till den förre, störtade presidenten Ali Abdullah Saleh, har tagit över flygplatsen och delar av den sydliga staden Taiz i Jemen. Det hela ska ha skett utan strider, enligt Reuters.

– De har mer materiel och är starkare, så de har tagit över kontrollen, bekräftar Taizbon och universitetsstudenten Ahmad Abbas för TT.

Viktig stad

Taiz är Jemens tredje största stad och ligger på vägen mellan huvudstaden Sanaa, som Huthirebellerna kontrollerar sedan i september, och den sydliga staden Aden, där president Abd Rabbu Mansur Hadi har förskansat sig. Utvecklingen innebär att Huthirebellerna kommer allt närmare Hadi och risken för öppet inbördeskrig ökar. I lördags uppmanade presidenten sina landsmän att ta till vapen mot Huthirebellerna.

-Än så länge har det inte varit något våld mellan huthier och vanligt folk, människor här i Taiz går bara fram till dem och säger åt dem att åka hem. Men de kommer med ”blodiga händer” och jag är orolig för min familj och Jemen som land, säger Ahmad Abbas.

Det svåra säkerhetsläget har fått USA att evakuera sin återstående personal i Jemen. De flesta utländska ambassader stängde redan förra månaden, och UD uppger att det i nuläget bara finns ett tiotal svenskar i landet. Den tidigare uppmaningen om att alla svenskar bör lämna Jemen ligger fast.

Planerar ”ondska”

FN:s säkerhetsråd planerade under söndagskvällen ett krismöte om Jemen, främst som följd av de blodiga moskéattackerna i Sanaa i fredags. Mötet hålls efter en begäran av president Hadi.

I ett tv-sänt tal avfärdade Huthi-ledaren Abd al-Malik al-Houthi säkerhetsrådet och sade att det leds av länder som planerar ”ondska” mot andra. Han sade också att hans beslut om allmän Huthi-mobilisering i helgen är riktad mot extremistgrupperna Islamiska staten (IS) och al-Qaida i landet.

Över 140 människor miste sina liv när tre självmordsbombare slog till i samband med fredagsbönen, vilket IS tagit på sig ansvaret för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Jemen

Mer i ämnet