Rebeller vädjar om marktrupper

Uppdaterad
Publicerad

Rebellerna i den belägrade staden Misrata ber nu formellt väststyrkor att ingripa för att skydda befolkningen från Kadaffis soldater. Samtidigt öppnar nu EU för att landsätta soldater.

En talesman för rebellerna i den belägrade staden Misrata förklarade på tisdagen att man nu formellt ber väststyrkor att ingripa för att skydda stadens befolkning från Kadaffis soldater.

-Om de inte kommer så dör vi, sade rebelltalesmannen Nuri Abdullah Abdullati till journalister och tillade att man bad om Nato- eller FN-trupper och då i första hand ”franska och brittiska” trupper, samt att begäran var gjord utifrån ”humanitära grunder”.

”Få slut på dödandet”

Rebellerna i Misrata säger sig inte ha någon direktkontakt med de Natoledda koalitionsstyrkorna, utan hävdar att man redan förra veckan sände en begäran till rebellrådet (TNC) i Benghazi, men att man ännu inte fått något svar.

Det är därmed första gången rebelledare i Libyen har bett om marktrupper enligt nyhetsbyrån AFP – tidigare har den tanken avvisats.

-Vi accepterade inte utländska soldater i vårt land. Men nu när vi utsätts för dessa brott av Kaddafi ber vi någon utifrån humanitära och islamska grunder att komma och hjälpa oss för att få slut på dödandet, sade Abdullati.

EU öppnar för landsättning

Rebellstyrkorna kämpar nu frenetiskt för att behålla makten över Misratas hamn, vilken är nödvändig för införsel av mat och medicin och dessutom en port för civila att fly ut igenom. Staden, Libyens tredje största stad med 300.000 invånare, är dessutom strategiskt viktigt i den fortsatta kampen om Libyen.

-Det finns gränser för vad man kan uträtta med hjälp av stridsflyg för att stoppa strider i en stad, säger Natos brigadgeneral Mark van Uhm.

På grund av situationen föreslår EU:s sändebud i utrikesfrågor, Catherine Ashton, att EU nu ska landsätta soldater för att förse befolkningen i Misrata med mat, medicin och sjukvårdspersonal.

Olle Gunn

olle.gunn@svt.se

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.