Fadi Alkabra faller i gråt när han får se bilderna på sin familj. Foto: SVT

”Vill lämna fängelset här och åka till pappa”

Uppdaterad
Publicerad

Hon flydde från Syrien men fängslades i Egypten. Sexåriga Anna, som egentligen heter något annat, sitter inlåst i häktet i Alexandria tillsammans med ett hundratal andra flyktingar från Syrien. Deras största skräck är att deporteras tillbaka till Syrien.

SVT har både intervjuat flyktingarna inne i häktet i Egypten och Annas pappa som oroligt följer sin dotters öde från Sverige.

– Vi försöker leka här men det går inte, vi får inte gå ut. Om vi vill gå ut så säger de åt oss att stanna härinne.

Anna, som egentligen heter något annat, tittar ut genom det lilla lilla fönstret i polishäktet. Sedan tolv dagar sover, äter och leker hon här på en plastmatta på det hårda golvet.

Hon lämnade Syrien tillsammans med sin mamma, sina bröder och sina kusiner för att göra den farliga resan över Medelhavet till Europa. Men innan båten nådde internationellt vatten stoppades flyktingarna av egyptisk militär.

Fruktar att deporteras

Nu har gruppen på 107 flyktingar fått veta att de ska sändas ut ur landet. De fruktar att de kommer att deporteras tillbaka till Syrien.

Syriska flyktingar brukade välkomnas i Egypten, men efter militärens maktövertagande i somras har läget förändrats. I det alltmer polariserade landet anklagas syrier och palestinier för att stödja islamister och stämningen har blivit alltmer fientlig.

Flera syriskägda butiker har bränts ned och FN:s flyktingorgan UNHCR har slagit larm om att tusentals syriska flyktingar nu sätter sitt hopp till båtsmugglare som ska ta dem till Europa.

”Mycket farlig resa”

I tisdags öppnade egyptisk kustbevakning eld mot en båt med över 100 flyktingar från Syrien och två av flyktingarna dödades.

– Resan var mycket farlig men vi var beredda att riskera våra och våra barns liv för att komma bort från kriget, säger Annas mamma Ebteham.

Hon och de flesta flyktingarna som nu sitter inlåsta i Karmoozhäktet i Alexandria är palestinier från Syrien. För dem är läget extra svårt, eftersom andra grannländer som exempelvis Turkiet inte tar emot dem.

Juristen Mahinour ElMasry som varje dag besöker flyktingarna med mat och mediciner förklarar att de riskerar att sändas till Libanon och därfrån vidare till Syrien.

– Nyligen sändes 35 palestinska syrier med flyg tillbaka från Egypten till Damaskus. I Syrien greps de direkt på flygplatsen, berättar hon.

”Vill åka till pappa”

Inne i den trånga häktessalen piper det hela tiden av mobiltelefoner.

Många av flyktingarna har anhöriga i Europa, och flera har släktingar i Sverige. Annas pappa befinner sig sedan en tid tillbaka i Värmland där han sökt asyl.

När jag frågar Anna om hennes pappa börjar hon gråta.

– Jag vet inte vad staden heter. Men jag vill lämna fängelset här och åka till pappa, säger hon.

I Värmland, långt från det egyptiska häktet, finns Annas pappa Fadi. SVT träffar honom på flyktingförläggningen Wermlandia i Ekshärad och även han brister i gråt när han får se bilderna på hans familj i det egyptiskt häktet.

– Det går inte att beskriva känslan. Att se sin hustru och barn som flytt kriget och nu sitter de i fängelse. Hur jag än försöker så förmår jag inte förklara, säger Fadi.

Fadi var tvungen att fly före de andra i familjen. Först kom han till Egypten, sedan till Italien och till sist till Sverige. Han berättar att han har fått asyl här och hoppas nu att familjen också ska få komma hit.

– Jag vädjar till kungariket Sverige om hjälp att få hit min fru och mina barn. Så att jag kan träffa dem här. Palestinier som fördrivits från sitt land har inget hopp längre, utom i Sverige. Det är det enda landet som förbarmar sig över oss, säger Fadi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.